V hospodách se možná dokouří

05. března 2007, 00:00 - RENATA BARTOŠKOVÁ
05. března 2007, 00:00

PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKONni letos se majitelé hotelů a restauračních zařízení nevyhnou napětí okolo takzvaného protikuřáckého zákona. kouření v restauracích, ale i na dalších místech má přinést novela zákona, kterou v únoru sněmovně předložil poslanec ODS Boris Šťastný.

PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON ni letos se majitelé hotelů a restauračních zařízení nevyhnou napětí okolo takzvaného protikuřáckého zákona. kouření v restauracích, ale i na dalších místech má přinést novela zákona, kterou v únoru sněmovně předložil poslanec ODS Boris Šťastný. „Předmětem navrhované novely je snaha posílit ochranu nekuřáků v uzavřených veřejně přístupných prostorách. Sem spadají i zařízení společného stravování, mimo jiné restaurace, bary či cukrárny,“ vysvětluje Štastný. Podniky by podle návrhu měly pro kouření vyhradit stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. V případě, že by to z nějakého důvodu udělat nemohly, byly by automaticky celé nekuřácké. Kouření na zahrádkách a terasách novela neomezí. Poslanecký klub ODS s návrhem nesouhlasil. „Jedná se o podobný případ, jako je problematika registrovaného partnerství či eutanázie a jiných eticko-společenských problémů. Někteří členové ODS mají na věc jiný názor, a je to jejich právo,“ říká Šťastný. Návrh tedy předložil sněmovně jako poslaneckou iniciativu. Spolu s ním jej podepsali i lidovec Jiří Carbol a Eva Zubová ze Strany zelených. Zákon by měl jít do prvního čtení na přespříští, tedy dubnové schůzi Poslanecké sněmovny. K jeho schválení vyzvala vládu Vědecká rada České lékařské komory. HOSTÉ V ORKÁNU V současné době platí zákon ze začátku loňského roku, který ale Štastný a řada dalších odpůrců kouření považuje za neúčinný. „Provozovatel takového zařízení musí mít vyhrazený a řádně označený prostor, určený pro kouření. V praxi to ovšem funguje tak, že v restauraci může být třeba jeden nekuřácký stolek a v jeho těsné blízkosti už se kouřit může,“ vysvětluje Šťastný. Loňský zákon navíc zrušil zákaz kouření v době podávání hlavních jídel, který platil všude tam, kde nebyla stavebně oddělena jídelna pro kuřáky. V jistém smyslu byl tedy krokem zpět. Na kouření v restauracích se vztahuje také vyhláška ministerstva zdravotnictví z roku 2004, která nařizuje dostatečné odvětrávání. „Množstvím studií, mimo jiné Světové zdravotnické organizace, bylo prokázáno, že by rychlost proudění vzduchu musela překračovat sto dvacet kilometrů v hodině. Jedině tak by škodliviny v místnosti nezůstávaly. To je rychlost orkánu. Je tedy jasné, že by tam hosté nemohli sedět a ani předměty by nezůstaly na svém místě,“ konstatuje Šťastný. Podobný názor zastává také Kateřina Langrová, lékařka a ředitelka České koalice proti tabáku. „V praxi je to neproveditelné, aby někdo chodil po hospodách a měřil, zda hodnoty škodlivin ve vzduchu nepřesahují hygienické limity. Ten zákon musí být jednoznačný, aby byl funkční,“ upozorňuje. Poslanec Boris Šťastný předložil sněmovně návrh novely takzvaného protikuřáckého zákona. Restaurace, kavárny i bary by podle něho měly pro kouření vyhradit stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. Ostatní prostory mají být pouze nekuřácké. ROZHODOVAT MÁ POPTÁVKA Někteří provozovatelé restauračních zařízení se ale i této novely bojí. Podle Langrové se stále domnívají, že jde o ekonomickou hrozbu. Klientelu ztracenou v zarytých kuřácích by měli nahradit ti, kteří do restaurací zatím nechodili z důvodu zakouřeného prostředí. Odpůrci novely ale upozorňují na tuzemská specifika. „Restaurace, které mají možnost takto oddělit kuřácké a nekuřácké prostory, už to ve velkém množství udělaly samy. Problémy ale budou mít malé, hlavně venkovské podniky. Pro ty bude novela stejná jako úplný zákaz kouření v restauracích,“ upozorňuje majitel dvou hospod v Chomutově, který nechtěl být jmenován. „V Čechách jsou především pivnice již tradičně spojeny s možností kouření. Takovéto omezení by jednoznačně znamenalo pokles počtu hostů, následně i tržeb, ale zároveň i destrukci společenského života na vesnici a v malých městech,“ upozorňuje Václav Stárek, generální sekretář Asociace hotelů a restaurací. Rozhodovat by podle něho měla jedině zvýšená poptávka po nekuřáckých restauracích, která by zcela přirozeně vedla ke vzniku takových podniků. VE HŘE JSOU I ZAMĚSTNANCI Návrh poslance Šťastného považuje Langrová za kompromis, který sice řeší oddělení nekuřáků od cigaretového dýmu, neochrání ovšem zaměstnance. Ti budou i nadále muset do zakouřených prostor chodit a obsluhovat hosty. Langrová upozorňuje na právo zaměstnanců na nekuřácké prostředí, obsažené v zákoníku práce. Například v Irsku, kde zákaz kouření v restauracích platí od března 2004, stáli na začátku tohoto zákona právě zaměstnanci, kteří už nechtěli v práci každý den vdechovat kouř z cigaret. „Situace zůstává taková, že ten, kdo chce pracovat v restauraci, musí buďto najít nekuřácký podnik, kterých není mnoho, nebo se smířit s tím, že zakouřené prostředí k jeho zaměstnání patří,“ říká Langrová. Zároveň ale připouští, že v Česku zatím žádná taková iniciativa není. „Dělali jsme mezi zaměstnanci průzkum a ukázalo se, že o své zdraví příliš nedbají. Tato otázka pro ně byla na druhém místě, až za finančním ohodnocením,“ upozorňuje. Šťastný by pro striktní celoplošný zákaz kouření v restauracích nebyl. „Jsem pravicovým politikem a tento návrh považuji za skutečně spravedlivý a liberální. Mojí snahou je chránit nekuřáky. Ale současně nechci brát kuřákům možnost v těch vyhrazených prostorách svobodně kouřit,“ vysvětluje. Práva zaměstnanců podle něho dostatečně ošetřuje právě zákoník práce. ZÁKAZ PODPORUJE TŘETINA ČECHŮ Z průzkumu Evropské unie vyplývá, že zákaz kouření v barech by podpořil pouze každý třetí Čech. Celkově by ho pak podpořilo přes šedesát procent obyvatel Unie. Čeští kuřáci naopak podle tohoto průzkumu patří k nejohleduplnějším v Evropě a v porovnání s průměrem spotřebují méně cigaret. K potenciálnímu zákazu kouření v restauracích, hospodách či na pracovištích se ale staví vlažně. Asociace hotelů a restaurací přišla s vlastními návrhy na případné vylepšení zákona. V podnicích, které nabízejí jídla, by podle ní mohlo být zakázáno kouřit nejen v době podávání obědů, ale i snídaní a večeří. Možnost regulovat kouření v hostinských zařízeních by také mohla mít místní zastupitelstva. Opatření by tedy nebylo plošné a umožňovalo by zohlednit místní specifika. Tyto návrhy však poslanec Štastný považuje za nedostatečné. „Zákaz kouření v době podávání hlavních jídel už tu byl. Místnosti jsou ale stejně zakouřené a mimo stanovený čas jsou hosté stejně ohrožováni pasivním kouřením,“ konstatuje. EVROPA PŘESTÁVÁ KOUŘIT

První zemí, která zakázala kouření na veřejných místech včetně restaurací a barů, bylo v roce 2004 Irsko. Zákaz platí také ve Švédsku, Norsku, Itálii, Lotyšsku, Litvě, ve Skotsku a na Maltě. Od letošního července začne platit také v celé Velké Británii.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když končí platnost řidičského průkazu...
Black friday je tu! Nakupte snadno, rychle a bez nervů
Chcete mít jako živnostník slušný důchod?
Rozhovor se zakladatelem Trip.market aneb jak si sestavit dovolenou podle vlastních představ
dTest: Které dary musíte zdanit a kolik odvedete státu?
Auta
Tesla Roadster: Z 0 na 100 za 1,9 s a z 8000 dolarů na 0 za…
Volvo oficiálně odstartovalo výrobu svého historicky prvního malého crossoveru
Mercedes-Benz třídy A dostane nový interiér. Změnilo se toho hodně
Také Apple připravuje autonomní řízení. Jeho systém má být levnější, ale velmi přesný
Srážka se zvěří hrozí nejen na podzim. Co v takovém případě dělat?
Technologie
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Galaxy S9 uvidíme už za sedm týdnů. Samsung jej přiveze na CES 2018
Herní počítač pod stromeček II: levná sestava do 20 tisíc [Vánoce 2017]
T-Mobile se skamarádil s Netflixem. Ale nejde o to, na co myslíte…
Tržní podíly výrobců grafik v Q3 2017: Nvidia vylétla nahoru, získává tržní podíl
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít