Menu Zavřít

V exekuci je už také Kožený

10. 6. 2013
Autor: čtk

Zakladatel harvardských investičních fondů Viktor Kožený, který se ukrývá před justicí na Bahamách, čelí v Česku exekuci. Rozhodl o tom koncem května tuzemský soud.

Vymáhání majetku umožnil loňský rozsudek Vrchního soudu v Praze, který Koženého pravomocně odsoudil za vytunelování fondů k desetiletému vězení a úhradě škody více než deset miliard korun. S navýšením o úroky bude vymáhaná částka ještě o stamiliony vyšší.

„Soudní exekutor obdržel rozhodnutí soudu před několika dny. Nyní probíhá rozsáhlé a pečlivé zjišťování majetku uprchlého podnikatele,“ řekla týdeníku Euro mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. Exekuce se rozbíhá na popud likvidátora Harvardského průmyslového holdingu (HPH), který zdědil majetek po bývalých privatizačních fondech. Jeho akcie stále vlastní desítky tisíc lidí, jejichž nárok má být z exekuce vyplacen.

Platnost exekuce je omezená na území České republiky. Většina pátrání se zjevně soustředí do zahraničí, kde Kožený údajně kontroluje několik společností. V Česku podle dostupných registrů nevlastní žádnou nemovitost a nemá zde ani přímý podíl ve firmách. Některé společnosti z bývalého harvardského impéria, které stále fungují, však vedou Koženého bývalí spolupracovníci.

Mezinárodní zatykače

Ještě před Koženým se ocitl v exekuci jeho spolupracovník Boris Vostrý, který dlouhodobě žije v Belize. V jeho případě exekutoři vymáhají přes tři miliardy korun, už mu zabavili rodný dům ve Znojmě, družstevní byt v Praze a dům ve Velké Dobré na Kladensku, který byl psaný na jeho manželku. Hlavní pozornost se ale i u Vostrého soustředí na zahraničí. Například na Slovensku se už exekuce rozběhla, koncem dubna o tom rozhodl Okresní soud Bratislava III.

Česká justice se snaží o vydání Koženého i Vostrého prostřednictvím mezinárodních zatykačů. Zejména u druhého jmenovaného jsou ale šance na vydání malé, protože Vostrý je občan Belize. Kožený má irské občanství a jeho vydání by mohlo být díky mezinárodním dohodám reálnější. Oba bývalí manažeři harvardské skupiny podali vůči loňskému rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.


O Viktoru Koženém čtěte více:

Kožený a Vostrý spoléhají na Nejvyšší soud

CONTENT24

Spravedlnost dostihla jednoho z někdejších kumpánů Koženého


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).