Menu Zavřít

V Číně si vydělám víc než doma, říká český angličtinář

8. 3. 2014
Autor: Saša Blau, E15

V Číně je v současnosti obrovská poptávka po učitelích angličtiny. Sehnat práci v soukromé či státní instituci je snadné a platy jsou vysoké. „Učením ve školce třicet hodin týdně si vydělám asi 32 tisíc korun, k tomu mi zaměstnavatel zajišťuje ubytování,“ říká v rozhovoru pro E15.cz Matěj Kytka (27), který do Číny přijel za prací před čtyřmi měsíci.

E15.cz: Kdy jste přijel do Číny?

Do Číny jsem přijel asi před čtyřmi měsíci.

E15.cz: Jak vás napadlo jet sem učit angličtinu?

Když mi bylo dvacet let, v jazykové škole jsem viděl, jak zajímavý život měli rodilí mluvčí, kteří tam učili. Žili rok v Indii, pak rok třeba v Číně, potom rok v České republice. Líbila se mi ta možnost žít delší dobu v exotické zemi. Tak jsem se do té angličtiny pustil.

E15.cz: Jakou kvalifikaci máte pro učení angličtiny?

Udělal jsem si TEFL, což je zkratka pro Teaching English as a Foreign Language. To je asi stodvacetihodinový kurz v Praze, který stojí dvacet až třicet tisíc korun. Pak existují internetové kurzy, které jsou o dost levnější. Ten můj stál asi šest nebo osm tisíc korun. Dále jsem absolvoval několik předmětů týkajících se výuky cizího jazyka na studijním pobytu ve Španělsku a na mé domovské univerzitě v Ústí nad Labem. V průběhu studia jsem také pracoval jako lektor na volné noze. Mluvit jsem se naučil na půlročním jazykovém pomaturitním kurzu, díky soukromému doučování a také na mých zahraničních pobytech v Ekvádoru, USA a Británii.

E15.cz: Co všechno je potřeba mít, aby člověk mohl učit v Číně angličtinu?

Tak za prvé, člověk by asi přeci jenom měl umět anglicky. Minimální požadavky podle mého názoru neexistují a jsou určovány trhem. Jsou tu i učitelé bez praxe, bez vzdělání v oboru a s neohromující angličtinou, a i ti se nějak uživí.

E15.cz: Jak jste si sehnal práci v Číně? Předem nebo až na místě?

V létě 2013 jsem dostudoval vysokou školu a začal jsem to zařizovat. Kontaktoval jsem kamaráda, který v Číně už byl. Ten mi radil, ať přijedu „na blind“. To se mi nechtělo. Tak jsem si na internetu našel asi deset agentur a všem jim napsal. Asi dvě mě oslovily a poslaly mi nabídky. Platově mi nevyhovovaly. Pak přišla nabídka, která se mi líbila. Nabídli mi deset tisíc RMB za měsíc, což je asi 32 tisíc korun.

E15.cz: Co to je za práci?

Učím ve školce děti od tří do čtyř let. Mám dvě vyučovací hodiny denně. Ve školce ale strávím šest hodin denně. Když je neučím anglicky, hraji si s nimi na hřišti nebo pomáhám čínským učitelkám.

E15.cz: Kolik hodin týdně celkem odpracujete?

Šest hodin denně, takže za týden celkem třicet.

Pivo v barech stojí sedmdesát korun a víc. Když jdu na diskotéku, tak za pití dám třeba sto padesát korun. Pro Číňany to totiž není zvykem, chodit do baru.

E15.cz: Platí vám zaměstnavatel také ubytování, jak bývá v Číně u učitelů angličtiny zvykem?

Ano. Ubytování je ve školce, ale je dost provizorní, protože budova školky je úplně nová. Mám tam jenom postel, skříň a klimatizaci, kterou si také topím. Někdy neteče teplá voda, což je docela problém.

E15.cz: Vyděláte si v Číně víc, než kdybyste pracoval v Česku?

Určitě. Tak zhruba o polovinu. Navíc jsou tu nižší náklady.

E15.cz: Jak drahý je život v Číně oproti Česku?

Pivo v barech stojí sedmdesát korun a víc. Když jdu na diskotéku, tak za pití dám třeba sto padesát korun. Pro Číňany to totiž není zvykem, chodit do baru. Sýry tu nejsou anebo jsou drahé. Jídlo může být extrémně levné nebo extrémně drahé. Pouliční nudle či rýže stojí asi 20 korun. Ale když chce jít člověk do hezké restaurace, tak zaplatí v průměru 200 korun.

E15.cz: Učíte v soukromé školce. Jaké děti tam chodí?

Je to franšíza, která má asi čtyřicet školek po celé Číně. Je to nejdražší školka v asi milionovém „městečku“ Wenling na východním pobřeží. Rodiče dětí jsou tudíž hodně bohatí. Za semestr platí 50 tisíc korun.

E15.cz: Jak dlouho tu ještě zůstanete?

Rád bych se naučil čínsky. Rok, dva, tři… uvidíme.

Matěj Kytka při výuce Matěj Kytka při výuce

E15.cz: Je snadné získat takovou práci, když člověk umí anglicky?

Myslím, že to není problém, když nebazírujete na určité lokalitě. Možná jsem měl na práci štěstí. Kamarádka Češka, co pracuje v provincii Kuang-tung, má trochu menší plat. Ale za to si za soukromé doučování dětí účtuje v přepočtu asi 650 korun za hodinu. A to její angličtina, podle jejích slov, není nijak závratná.

E15.cz: Doporučil byste lidem z Čech jet do Číny učit angličtinu?

Rozhodně. Čína není Severní Korea a nemá to tu nic společného s komunistickým Československem, kde by vás jako cizince nejspíše sledovalo 20 agentů Stb. Jakmile máte vízum, můžete se tady pohybovat a žít úplně svobodně.

Budova čínské školky, kde Matěj Kytka učí angličtinu. Budova čínské školky, kde Matěj Kytka učí angličtinu.

E15.cz: Můžete případným zájemcům poradit nějaké weby, kde se dá sjednat práce v Číně?

Po mých zkušenostech s hledáním práce přes internet si opravdu myslím, že je možná lepší jet i na blind. Zaměstnavatelé si vás omrknou, můžete si zvolit lokaci a vyhádat si lepší peníze, než když dostanete práci přes agenturu. Agentur jsou spousty. Ty, které mi poslaly alespoň nějaké nabídky práce, jsou www.findworkabroad.com a www.horizoneslchina.com. Drobný problém pro nerodilé mluvčí představují víza. Bohužel jako nerodilý mluvčí nemůžete získat pracovní vízum na výuku angličtiny, a tak se to obchází a lidé buď pracují na obchodní vízum, anebo je jejich pracovní vízum oficiálně napsáno na jinou pozici.


Čtěte také:

BRAND24

Obama přijme v Bílém domě dalajlamu. Čína hrozí narušením vztahů

Havana vydělává na doutnících. Oblíbili si je Číňané

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).