Menu Zavřít

V Česku vznikne agrární gigant

2. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Na tuzemském trhu vznikne obří zemědělská a potravinářská společnost s ročními tržbami kolem 100 miliard korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes svolil, aby Agrofert Holding Andreje Babiše koupil Agropol Group.

Autor: Profit - Jakub Stadler

BRAND24

Agrofert v minulosti koupil řadu podniků z tohoto sektoru a v některých oborech už je jeho podíl natolik silný, že to vyvolalo obavy z narušení trhu. Přesto spojení již nic nestojí v cestě. V srpnu například povolil ÚOHS Agrofertu fúzi se skupinou První žatecká, ale podmínil ji odprodejem některých jiných podniků ze skupiny Agrofert. V říjnu pak antimonopolní úřad povolil Agrofertu převzetí Milkagra a olomoucké Olmy, druhé největší mlékárny v zemi.

Spojením s Agropolem chce Agrofert vybudovat mocný agrární komplex ve střední Evropě. Minulý týden již fúzi schválil i slovenský Protimonopolní úřad. Obě společnosti podle Agrofertu na těchto trzích významněji nesoupeří, spíše se vzájemně geograficky doplňují. Agrofert ovládá plně či zčásti asi 170 podniků v Česku, na Slovensku a například i v Německu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).