Menu Zavřít

V Česku v pololetí přibylo nedobrovolných dražeb bytů a domů

27. 6. 2012
Autor: profit

Ve veřejných dražbách se v Česku v letošním prvním pololetí objevovaly zejména menší nemovitosti jako byty nebo rodinné domy.

Foto: Profimedia

Navíc stejně jako v předchozích obdobích přibylo nedobrovolných dražeb, jejichž příčinou jsou hlavně problémy řady lidí se splácením úvěrů. Ve středu to sdělili zástupci dražební společnosti Naxos.

Celkově dražeb ale ubylo. Podle serveru Centrální adresa se jich v pololetí uskutečnilo na 1570, loni ve stejném období to bylo až 1700. Rovněž nižší byla částka získaná těmito dražbami. Meziročně klesla z 1,5 miliardy korun na zhruba 1,2 miliardy korun. Proti loňskému pololetí se snížila i průměrná cena dosažená vydražením, a to o 100 000 korun na zhruba 660 000 korun.

Na snižování této průměrné ceny se stále více podílejí dražby rodinných domků, bytů či chat prodávaných kvůli oddlužením jejich majitelů. Těchto případů výrazně přibývá. Často jsou to nemovitosti z oblastí, které nejvíce postihla krize, mimo jiné severní Čechy či severní Morava,“ uvedl k tomu obchodní ředitel Naxos Libor Nevšímal.

BRAND24

Podle něj nedobrovolných dražeb bylo v prvních šesti měsících 470, loni to bylo asi o 70 méně.

Nevšímal odhaduje, že druhé pololetí a hlavně konec roku bude ohledně veřejných dražeb silnější. “Celkový objem dražeb za letošní rok, ale s velkou pravděpodobností nepřekročí ani loňský, který představoval téměř 3,4 miliardy korun, ani předloňský, jenž byl vyšší než tři a půl miliardy,“ doplnil Nevšímal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).