Menu Zavřít

V Česku se může vyrobit rekordní milion aut

30. 9. 2010
Autor: profit

Výroba aut v Česku může letos překonat rekordní hranici jednoho milionu kusů. Loni se v ČR vyrobilo do té doby také nejvyšších 975.100 vozidel.

Autor: Jakub Hněvkovský

BRAND24

Produkce vozů v letošním roce má růst tempem od jednoho do pěti procent. „Tuzemská výroba motorových vozidel má šanci se tomu milionu přiblížit, nebo ho konečně překonat. Důležité je, že se subdodávky vrací na původní úroveň před krizí, takže ty pesimistické scénáře se nenaplnily,“ uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Růst se podle Jahna týká zejména výrobců osobních aut, kteří se stále více prosazují na mimoevropských trzích. Zatímco celosvětový trh letos poroste o sedm procent na zhruba 56 milionů vozů, Evropu čeká šestiprocentní pokles. Roste naopak Rusko, Čína, Indie nebo Jižní Amerika. „Český trh stagnuje a bude se pohybovat zhruba na loňské úrovni,“ dodal. V Česku vyrábí osobní vozy Škoda Auto, kolínský závod Toyoty, Peugeotu a Citroënu a nošovický výrobce značek Hyundai a Kia. Příchod další automobilky Jahn neočekává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).