Menu Zavřít

V čele globálního zotavení bude ožívající Asie

22. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Vydatný vývoz do Asie...

Celý podtitul: Vydatný vývoz do Asie a na další rozvíjející se trhy pomůže stabilizovat ekonomiku USA, ale americká poptávka bude příliš slabá na to, aby poskytla tradiční podporu světovému růstu

Před dvěma lety byl velkou módou pojem decoupling neboli rozdvojení. Označovalo se jím to, že kvůli rychlému ekonomickému pokroku vně USA už světový růst nezávisí na Spojených státech amerických. Teorie se zhroutila, když se americká recese proměnila v globální debakl. Teď se tato představa vrací na scénu. Při minulých globálních zotaveních byly Spojené státy vždycky tahounem růstu, protože znovuožívající poptávka po zahraničním zboží pomáhala křísit zámořské výrobce. Tentokrát toto vedení přichází z Východu, zvláště z Číny a z dalších ekonomik s rozvíjejícími se trhy v Asii.
Tento model je jasně vidět na nejnovějších datech o americkém obchodě. V květnu pokračoval pokles dovozu. Útlum bude trvat ještě nějakou dobu, protože americké spotřebitele dál svazují slabé pracovní trhy a nutnost víc šetřit. Americký vývoz se však po loňském propadu v současnosti stabilizuje a hlavním důvodem je výrazné zvýšení dodávek do Číny a dalších asijských zemí. Vývoz do celé Asie vyjma Japonska od ledna prudce vzrostl o 22 procent a na oživení amerického vývozu se podílí 75 procenty (viz graf).
Tyto trendy stlačily měsíční obchodní deficit na nejnižší úroveň od konce roku 1999 a pomáhají stabilizovat americkou ekonomiku. V překvapivém zúžení květnové obchodní propasti na 26 miliard dolarů z 28,8 miliardy v dubnu se odrazil vzrůst amerického vývozu o 1,6 procenta a pokles dovozu o 0,9 procenta. Po očištění od inflace se ekonomové domnívají, že zmenšení deficitu přidalo k reálnému růstu hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí více než celý procentní bod. Stále ještě se očekává, že se reálný HDP sníží, ale vzpruha znamenala významné zmírnění tempa poklesu ekonomiky.
Globální zotavení, které se teď rýsuje, je do značné míry tradičním průmyslovým odražením ode dna, které podněcuje potřeba doplnit zásoby po velké likvidaci způsobené loňským prudkým poklesem poptávky. Tento impulz je obzvlášť silný v Asii. Ekonomové banky JPMorgan Chase odhadují, že ve druhém čtvrtletí rostla průmyslová výroba v celém regionu třicetiprocentním ročním tempem. Vzhledem k tomu, že výroba se podílí na HDP asijských nově vznikajících trhů bezmála třiceti procenty, odraz ode dna možná přispěl k ekonomickému růstu regionu v minulém čtvrtletí zhruba devíti procentními body. Tato síla pomáhá podněcovat americký vývoz: dodávky materiálů a zásob z Ameriky v květnu prudce vzrostly o 9,8 procenta, což je největší nárůst za posledních patnáct let.
Rostoucí opora ve vývozu spolu s větší stabilitou spotřebitelských výdajů pomáhá americké výrobě, aby se i ona odrazila ode dna. Průmyslová výroba, která v červnu poklesla o 0,4 procenta, by letos v létě měla zaznamenat přírůstky. Snahy o snižování zásob způsobily, že výroba je o hodně nižší než poptávka, čímž vzniká potřeba většího výkonu, aby se doplnily některé ztenčené zásoby. Očekává se, že právě to bude hlavním faktorem, který vrátí růst reálného HDP v tomto čtvrtletí zpátky do kladné oblasti. Významnou roli budou hrát automobily. Jejich zásoby se ve druhém čtvrtletí zmenšily o rekordní množství, což bylo především odrazem bankrotů ve firmách Chrysler a General Motors. Podle plánů tohoto odvětví by produkce měla v červenci vyletět o více než šedesát procent. Ekonomové společnosti Barclays Capital odhadují, že americká průmyslová výroba zaznamená v tomto měsíci zvýšení o 2,1 procenta. Samozřejmě že posílení každého odrazu spjatého se zásobami v americké výrobě bude záviset na oživení poptávky a na to nebude samotný vývoz stačit. Američtí spotřebitelé však nebudou moci poskytnout svou tradiční podporu. V prvním roce zotavení v 70. letech 20. století přispěly spotřebitelské výdaje k celkovému růstu reálného HDP v průměru 3,5 procenta. Jenže tento druh postrčení je tentokrát sotva pravděpodobný.
Výsledný globální růst se bude vyznačovat tím, že USA nebudou přitahovat dovoz jako při minulých zotaveních. Spotřebitelé omezují výdaje na zbytné položky jako automobily, elektroniku a oděvy, které se často dovážejí. Výhodou pro Spojené státy je, že vyšší úspory domácností a menší obchodní deficit sníží potřebu zahraničních financí v USA zvláště v době, kdy vláda hodně půjčuje peníze. Zároveň se však Spojené státy zčásti vzdají své vůdčí úlohy ve světovém růstu.

BOX:
14,8 % Prognóza růstu reálného HDP v Číně ve druhém čtvrtletí, mezikvartálně, roční tempo.
Pramen: JPMorgan

Graf:
ODRAZ ASIE ODE DNA ZAČÍNÁ PŘITAHOVAT VÝVOZ Z USA MILIARDY DOLARŮ, NEUPRAVENÉ S OHLEDEM NA SEZONNÍ VÝKYVY
… DODÁVKY Z USA DO ASIE VYJMA JAPONSKA
… LEDEN ’07 ’08 ’09 KVĚTEN
Pramen: Americký statistický úřad (USCB), IHS Global Insight

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).