Menu Zavřít

V Bavorsku prudce roste zájem Čechů o práci

5. 8. 2011
Autor: profit

Německý pracovní trh se Čechům otevřel přesně před 100 dny. Po otevření pracovního trhu v Německu rapidně vzrostl počet Čechů, kteří chtějí pracovat v Bavorsku.

Foto: ce-press

Jak informují německé pracovní agentury v příhraničí, jsou k dispozici volná místa hlavně v technických oborech, řemeslech a pečovatelství. Právě o tyto pozice mají Češi zájem. Zásadním problémem ale stále zůstává jazyková bariéra a vzájemné uznávání dosažených pracovních výsledků. Ulehčit situaci se tak uchazečům snaží speciálně proškolení poradci, ve městech na obou stranách hranice se konají i pravidelné informační semináře.      

Čeští občané smějí v Německu bez jakéhokoliv omezení pracovat už přesně 100 dnů. O vývoji na pracovním trhu po 1. květnu 2011 se přitom hodně spekulovalo. Někteří experti byli přesvědčeni, že přinese nápor Východoevropanů pracujících pod cenou. Další zastávali názor, že otevření trhu pomůže ve východním Bavorsku vyrovnat nedostatek kvalifikované pracovní síly. Žádný z krajních scénářů se nepotrvdil, zájem o práci v Bavorsku však prudce roste. To potvzuje například Karin Hartungová, poradkyně Iniciativy evropského pracovního trhu EURES z pracovní agentury v hornofalckém Weidenu. Stejný trend pozorují také soukromé pracovní agentury v česko-bavorském pohraničí.

Německé agentury nabízejí volné pozice, které je těžké obsadit. Poptávají techniky, řemeslníky, ošetřovatele, elektrikáře. Češi směřují většinou právě do těchto oblastí,” uvedla Karin Hartungová. Jako EURES poradkyně pomáhá německým i českým uchazečům orientovat se v otázkách otevřeného přeshraničního pracovního trhu na pravidelných seminářích ve Weidenu, Plzni a Tachově. Žádosti o práci podle jejích slov přicházejí jak od vysoce kvalifikovaných Čechů, tak i od pomocných pracovních sil.

Také bavorské soukromé agentury zatím hodnotí vývoj na pracovním trhu pozitivně, v německých podnicích může podle nich najít práci mnoho zájemců ze všech možných oborů. “Zaměstnali jsme českou spolupracovnici a uspořádali jsme zatím dva dny pro uchazeče v Čechách,” uvedl Dieter Dessel, vedoucí pobočky Ratisbona Zeitarbeit GmbH ve Straubingu. Podle něj v minulosti řadu lidí odradil uzavřený pracovní trh a s ním spojené komplikace, což se po letošním 1. květnu změnilo. Potvrzuje to také Stefan Schießl, personální zástupce firmy Hofmann Personal v Chamu. “Přichází stále více uchazečů z Čech,“ dodal.

BRAND24

Mobilita uchazečů o práci v česko-bavorském regionu je snazší, překážkou však nadále zůstává jazyková bariéra. “Největším problémem jsou pro Němce i Čechy jazykové znalosti a vzájemné uznání dosažených pracovních výsledků,” dodala Hartungová.

Zájemcům o práci na druhé straně hranice pomáhají kromě soukromých agentur nejvíce právě EURES poradci, kteří fungují kromě Weidenu také v Hofu, Schwandorfu, Deggendorfu a Pasově. Vyškolení pracovníci se starají o to, aby všem uchazečům o práci ulehčili první krok do sousední země. Na svých stránkách www.eures-by-cz.com nabízí EURES rady i podnikatelům, kteří chtějí v česko-bavorském pohraničí rozšířit své obchodní sítě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).