Menu Zavřít

Uznání přirozeného úbytku zboží

25. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Poradna Pracuji jako vedoucí skladu v oblasti prodeje uhlí. Na tomto zboží vzniká úbytek vysycháním, rozpadem a rozhlasy prášením. Mám nárok na uznání nějakého procenta ztratného? Existuje nějaký zákon, který by ztratné upravoval? Naše ředitelství nechce nic uznat.

Poradna

Pracuji jako vedoucí skladu v oblasti prodeje uhlí. Na tomto zboží vzniká úbytek vysycháním, rozpadem a rozhlasy prášením. Mám nárok na uznání nějakého procenta ztratného? Existuje nějaký zákon, který by ztratné upravoval? Naše ředitelství nechce nic uznat.

Bauer

Do podnikového účetnictví je možné úbytek zanést v souladu se zněním § 25 zákona o daních z příjmů. Ten uvádí, že úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob vznikající například rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu a podobně se nepovažují za škody a manka. Podrobnosti najdete přímo v zákoně.

Rozdíl se tedy účtuje do výše „ekonomicky zdůvodněné normy“ přirozených úbytků a ztratného stanoveného poplatníkem. Při tvorbě těchto norem se vychází z Obchodního věstníku ministerstva průmyslu a obchodu, přičemž pro váš obor je můžete najít na každém báňském úřadě. V případě, že nejsou normy vyhotoveny, se rozdíl účtuje jako mimořádný náklad.

Obchodní zákoník upravuje takzvanou smlouvu o skladování, ale přímo o úbytku v ní nemluví. Nicméně stanoví, že skladovatel (tedy osoba, která zboží přebírá a určitou dobu uchovává) neodpovídá za škodu na věci, jestliže byla způsobena její vadou nebo přirozenou povahou. Vinu na úbytku skladovatel nenese jen tehdy, když udělá vše pro to, aby byla škoda co nejmenší.

BRAND24

Skladník, který je v zaměstnaneckém poměru a je mu přičítána vina za úbytek, se zjevně může bránit. Jednou z možností je požadování dodatku k pracovní smlouvě s vyjádřením, jaký úbytek je tolerován. Druhou variantou je apel na zanesení přirozeného úbytku do účetnictví. V minulosti existovaly tabulky, jimiž se povolená ztráta řídila - vedle uhlí se to týkalo také třeba zemědělských plodin. Některé větší uhelné sklady jistě budou mít podobné tabulky a normy vypracované i dnes.

Modrozelená poradna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).