Menu Zavřít

Už i na dálku

22. 9. 2005
Autor: Euro.cz

MasterCard přivede bezdotykové platební karty

Přijít, přiložit, zaplatit, odejít. Takto nějak by mělo dle představ asociací MasterCard a Visa vypadat placení bezkontaktními platebními kartami v Evropě. S projektem bezdotykového placení je zatím dál MasterCard, který již systém Pay Pass spustil s několika bankami v Asii a Spojených státech. Start ve střední a východní Evropě, která je co se týče čipových karet mezinárodně přijímaného standardu EMV považována za velmi vyspělou oblast, naplánoval MasterCard na příští rok. Visa zatím projekte Wave testuje.

BRAND24

V Česku zatím klasicky.

Bezdotykové platební karty se v České republice již používají, avšak pouze lokálně, například u dopravních firem či v jídelnách. Mezinárodní standard, který by umožňoval používat takovou kartu na celém světě, pro ně dosud chybí. „Naši specialisté čekají na to, až se MasterCard s Visou dohodnou na jednotném standardu. Poté bude možné připravit akceptační síť,“ uvedl ředitel marketingu společnosti Global Payments Česká republika (bývalé MUZO) Jiří Hollan. „K dohodě o platformě dojde pravděpodobně brzy, neboť již na polovinu příštího roku připravujeme zahájení distribuce takovýchto karet ve střední Evropě,“ uvedl ředitel vývoje asociace MasterCard pro střední a východní Evropu Zbyněk Houser. Jméno země odmítl sdělit, neboť MasterCard s vydavateli stále jedná. Velmi pravděpodobně se však novinky v dohledné době nedočká Česká republika. Největší vydavatel karet v zemi, Česká spořitelna, má dost problémů se zavedením klasické čipové technologie, kterou navíc její vedení není ani příliš nadšeno. Bankomaty a terminály spořitelny, které se rovněž čipové technologii přizpůsobují, nejsou na přijímání bezdotykových karet vybavené. Stejně tak ČSOB a Komerční banka, které jsou největšími vydavateli čipových karet v České republice, svá zařízení na bezdotykovou technologii nepřipravují. „Domnívám se, že k masovému nasazení bezdotykových čteček v dohledné době ani nedojde. Takovými zařízeními se budou vybavovat firmy, pro které bude tato technologie přínosná,“ dodal Hollan. „Bezkontaktní čipové karty budeme vydávat v omezené míře, naše terminály ani bankomaty na tuto technologii předělávat nebudeme,“ uvedla mluvčí Komerční banky Romana Kubálková. I ČSOB novou technologii sleduje. „V nejbližší době se bude využívat kontaktní čip. Bezkontaktní technologie najde využití především u speciálních projektů, například v dopravě. Předpokládáme, že časem i běžné platební karty budou duální, to znamená jak pro klasické, tak pro bezkontaktní placení,“ uvedl mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar s tím, že projektů s dopravci se banka bude chtít zúčastnit. Možnosti využití takových karet jsou široké, navíc bezdotykový čip nemusí být nutně v kartě. Platební asociace testují například jeho umístění do hodinek či mobilních telefonů. Technologie je využitelná třeba v supermarketech, neboť platba takovou kartou zabere přibližně stejně času jako platba v hotovosti. Budoucnost má rovněž v sítích čerpacích stanic, dopravě, či u rychlých občerstvení. Kromě toho, že v těchto zařízeních je rychlé odbavení zákazníka důležité, v nich lidé většinou neutrácejí velké částky najednou. Bezdotyková platba se totiž nebude do určité výše autorizovat.

Bezpečnost především.

Právě kvůli chybějící autorizaci je velká pozornost věnována také ochraně karet proti zneužití. Teoreticky bezdotyková technologie umožňuje, aby někdo prošel například tramvají se čtecím zařízením a inkasoval peníze z peněženek uložených v taškách. „Bezpečnost je jednou z priorit. Karty mají několik ochranných mechanismů. Například musejí být přiloženy těsně ke snímacímu zařízení,“ uvedl Houser. Jejich použití bude výhodné nejen v sítích rychlého občerstvení či na čerpacích stanicích. Bezdotyková technologie je vhodná i do extrémních podmínek, ve kterých se běžné čtečky rychle opotřebovávají.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).