Menu Zavřít

Úvěr a teď? Zapomeňte!

22. 9. 2008
Autor: Euro.cz

DOPADY SVĚTOVÉ FINANČNÍ KRIZE - Světová finanční krize propukla naplno a Evropu včetně Česka nemine. Akciové trhy to poznaly na masivních propadech cen, ekonomiky ji pocítí záhy – zpomalí. Doba, kdy banky pouštěly do firem úvěrové peníze, je pryč. Lze čekat opětovné posilování koruny a další propady na burze.

Světová finanční krize se minulý týden rozjela na plné obrátky a její následky pocítí české firmy velmi citelně. Banky se budou chovat ostražitě a na snadné získání nových úvěrů mohou firmy rovnou zapomenout. O situaci zvané credit crunch, tedy totální neochotě bank půjčovat peníze, se v Česku naposledy hovořilo před více než deseti lety. A téma přichází na pořad dne znovu. Ale pro exportéry to není jediná špatná zpráva. Poslední propady akciových trhů a očekávaná globální recese velmi pravděpodobně znovu posílí zájem investorů o klidný přístav české koruny. Lze čekat její další posilování.

Nikoliv posledním důsledkem světové krize bude velmi pravděpodobně podstatnější zpomalení tempa růstu české ekonomiky, než o jakém se zatím hovořilo. V delším horizontu proto lze čekat, že centrální banka přistoupí ke snižování úrokových sazeb, aby podpořila ekonomický růst. Nejde o to, že by banky na českém trhu nebo firmy přímo pocítily americkou finanční šlamastyku, hypotečních her se neúčastnily. Poznají ji zprostředkovaně přes oslabení ekonomik západní Evropy, přes rapidní poklesy akciových trhů, které ještě podpoří další očekávané pády finančních domů.

Krize důvěry

Totální krize důvěry. Tak lze shrnout poslední týden na finančním světě. Všechny hlavní světové burzy prožívaly silné propady, z trhu se totálně vytratila likvidita. Vážnost situace donutila hlavní světové centrální banky dodat peníze na trh. Americký Fed, Evropská centrální banka, Bank of England, Bank of Japan, Bank of Canada a švýcarská centrální banka přistoupily ke koordinované akci na uklidnění napětí na finančních trzích tím, že zvýší nabídku dolarů na peněžních trzích.

Světová finanční krize vypukla minulý týden naplno a vyžádala si oběti. Z pěti finančních obrů zůstaly na Wall Street jen dva. Ze světa zmizely dvě gigantické americké banky. Zkrachovala čtvrtá největší investiční banka Lehman Brothers, svou téměř stoletou existenci na americkém finančním trhu uzavřela minulý týden i společnost Merrill Lynch, kterou odkoupila Bank of America. Největší pojišťovnu světa American International Group, u níž se zajišťuje řada světových bank, musela koupit americká vláda.

Morgan Stanley, vedle Goldman Sachs jedna ze dvou zbývajících samostatných amerických investičních bank, vede jednání o svém převzetí s bankovní skupinou Wachovia Corp. Britská bankovní skupina Lloyds TSB se dohodla na koupi největší britské hypoteční banky HBOS. To vše jsou události, které se staly během jediného týdne. A náležitě si je užily všechny hlavní burzy světa.

Hlavně v panice neprodávat!

Globální ekonomika nezná bratra. Špatné zprávy se šíří rychlostí pikosekund. To poznala česká burza tak silně, jako letos ještě nikdy. Ceny všech blue chips akcií na pražském parketu zaznamenaly první dva dny minulého týdne jen jeden směr – dolů. S některými tituly bylo na čas pozastaveno obchodování kvůli velkému propadu ceny. Negativní zprávy odnášely především tituly ze sektoru nemovitostí a těžařství a pak ty, kterým trh příliš nevěří. Akcie developerské ECM ztratily v úterý 35 procent, NWR si odepsala přes 18 procent, Orco kleslo stejně tak. Index PX 50 přišel o 5,6 procenta. Po středečním mírném oddychu nastoupilo další radikální oslabování ve čtvrtek. S akciemi developerů ECM a Orco muselo být kvůli jejich ztrátě převyšující 20 procent pozastaveno obchodování. Podobná nálada ovládla všechny evropské trhy, hroutila se asijská a ruská burza.

Ve středu prožil kolaps americký akciový trh, hlavní indexy propadly o více než tři procenta. Pod obrovským tlakem byl především finanční sektor. „Investoři ztrácejí důvěru ve finanční systém a na trhu panuje panika,“ hlásili snad všichni obchodníci s cennými papíry na svých webech.

Co lze ve stávající situaci říci? Vklady lidí v bankách jsou zajištěné, lidé o ně nemohou přijít, penzijní fondy podle zákona nesmí svým klientům připsat ztrátu. Tu si naopak v současné době připisují akcie a všechny akciové fondy. Současnou krizi odnesou především ti, kteří zpanikaří a začnou vybírat své investice z fondů, které jsou nyní ve ztrátě. Doporučení zní jasně – neprodávat, vyčkat v klidu, až se trh odrazí ode dna.

Zasáhne i rozpočet?

Hospodářská komora vydala k dramatickému vývoji globální ekonomiky uklidňující stanovisko. Výrazné zhoršení situace na úvěrovém trhu nečeká, varuje před zpomalováním ekonomického růstu. „Lze předpokládat, že dopady finanční krize pocítí především exportéři a exportně orientovaní výrobci. Vnější vlivy vyplývající z vývoje světového hospodářství, včetně finanční krize, nelze na podnikové úrovni plně eliminovat. Nepředpokládáme nicméně, že i přes zvýšenou obezřetnost bank se v nejbližší době všeobecně dramaticky zhorší přístup podniků k úvěrům,“ tvrdí její prezident Petr Kužel. Nicméně i komora očekává utlumení růstu ekonomik vlivem krize, které způsobí pokles exportních možností českých firem.

Důvěra ve finanční sektor se dostala i na jednání české vlády a do komentářů členů bankovní rady České národní banky. Globální krize by měla být předmětem konečné debaty o státním rozpočtu na příští rok v pondělí 22. září. Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že finanční krize by mohla ovlinit příjmy státního rozpočtu v příštím roce. Podle viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla mohou být dopady hospodářského útlumu ve světě a otřesů na světových trzích na českou ekonomiku mnohem silnější, než se dosud zdálo.

Uklidnit všechny, kteří spoří ve fondech, se dokonce rozhodl i prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Připustil, že pro banky vzhledem k nejistotám na finančním trhu bude jistě tento rok těžký, ale v žádném případě se klienti nemusejí obávat o své úspory. Rovněž většina bank se snažila své klienty uklidnit s tím, že finanční krize jejich vklady v bankách neohrozí.

Až se vzpamatuje trh s nemovitostmi

BRAND24

Jak poznáme, že současná krize dosáhla svého dna, od nějž se bude moci odrazit? Co bude tím indikátorem? Snad každý, kdo se zajímá o akcie, nyní sleduje makroekonomická data velkých zemí. „Klíč ke kapitálovým trhům však drží v rukou především ceny energií a nemovitostí,“ upozorňuje Miloš Filip, ředitel prodeje fondů ING Investment Management. Naprosto se tak shoduje s Ondřejem Schneiderem, spolupracovníkem Patria Finance, který hovoří obdobně: „Jakmile přestanou ceny domů padat, získá půdu pod nohama i americký finanční sektor, který konečně zjistí, kolik stovek miliard vlastně prodělal, vyčistí své bilance, zbankrotuje několik desítek slabších bank a zbytek se vydá na další cestu. Ceny nemovitostí, jejichž pokles vlastně odstartoval současnou krizi, již spadly v USA o čtvrtinu a blíží se ke svému dnu.“

K dlouhodobému obratu je tedy zapotřebí najít stabilitu na trhu nemovitostí. Teprve zastavení tohoto trendu může uklidnit nervozitu investorů a změnit neochotu bank k půjčování peněz, a tím otevřít cestu k tvorbě zisků. Jak pro banky, tak pro firmy a celou ekonomiku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).