Menu Zavřít

Útok na Sýrii zvýšil hodnotu výrobce Tomahawků o miliardu dolarů

10. 4. 2017
Autor: CC BY 2.0: DVIDSHUB via Flickr

Nedávná Trumpova akce v Sýrii dává znát, že se američtí zbrojaři za jeho panování v Bílém domě špatně rozhodně mít nebudou.

Aby bylo možné nové rakety vyrobit, je potřeba se nejdřív zbavit těch stárnoucích, kterým již pomalu končí životnost. Zhruba tak vidí americký průmyslovo-zbrojní komplex jeho nesmiřitelní kritici.

Trump útokem střel Tomahawk na základnu syrského letectva z minulého týdne vystřílel desítky milionů dolarů. A americký zbrojní průmysl na událost reagoval již následující ráno, kdy akcie jednoho z výrobců Tomahawků, zbrojařské firmy Raytheon, zahájily obchodování na burze s nárůstem o 1,5 procenta. Tržní hodnota firmy v ten okamžik posílila o celou miliardu dolarů (25 miliard korun).

Reakce akcií Raytheon na útok USA na Sýrii (cena za akcii v dolarech):

 Reakce akcií Raytheon na útok USA na Sýrii

Překvapením nebylo, že spolu s tím rostla i hodnota dalších výrobců těchto střel a souvisejících technologií. Časopis Fortune na webu informoval, že zbrojařské koncerny Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman a General Dynamics každý jednotlivě posílily okolo jednoho procenta.

Všechny zmíněné firmy dohromady pak z Trumpovy iniciativy na tržní hodnotě připsaly celkem 5 miliard dolarů (více než 125 miliard korun). A to přitom akcie všech ostatních prominentních amerických firem v reakci na slabší údaje přicházející z pracovního trhu v USA lehce oslabily.

„Horká hlava“ Trump nařídil útok v důsledku znechucení nad dětskými oběťmi chemického útoku v syrském Idlíbu, který si podle dostupných zdrojů vyžádal minimálně sto mrtvých. Ještě několik dnů před útokem tvrdil, že si Západ na Bašára Assada v čele Sýrie bude muset začít zvykat.

Vývoj amerických výdajů na zbrojení mezi lety 2006 a 2012:


source: tradingeconomics.com

BRAND24

Půjdou výdaje nahoru?

Nový prezident byl zprvu velkou neznámou. Zbrojařské firmy zaváhaly, když Trump zkritizoval vojenský projekt stíhacího letounu F 35. Nicméně ve chvíli, kdy zveřejnil svůj i na americké poměry velmi štědrý armádní rozpočet, dostali američtí zbrojaři jistotu, že prezident jejich byznys podrží. Například Boeing od Trumpova zvolení na akciích posílil o 21 procent, General Dynamics si za stejné období na akciích připsal 14 procent. Výdaje USA na zbrojení přitom od roku 2010, kdy byly v poslední dekádě na vrcholu, kontinuálně klesaly (viz. graf).


Přečtěte si, jak Trumpa komentuje Luboš Heger:

Autokratický trumpoměr: I. díl

Hovězí ve vlastní hlavě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).