Menu Zavřít

Ústečtí radní: Malá domů

30. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Obří regionální tendr vyhrálo místní konsorcium

Snaha hladce vytáhnout maximum peněz z evropských zdrojů, nebo příprava na horší časy, které mohou přijít po podzimních krajských volbách? Výsledek tendru nazvaného Získávání dotací z fondů Evropské unie, jehož zadavatelem je Ústecký kraj, může splňovat oba záměry.
Rada Ústeckého kraje na mimořádném zasedání v úterý 27. května schválila doporučení výběrové komise pro veřejnou zakázku na získávání eurodotací. Tendr vyhrálo Sdružení pro rozvoj Ústeckého kraje, které se skládá z Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje (asi 70 procent akcií vlastní kraj), brněnské firmy Eurovision a ústecké Ropro. Týdeníku EURO to potvrdil hejtman Jiří Šulc (ODS).
V soutěži Ústecký kraj vybíral dodavatele, který pro něj bude připravovat projektové žádosti o dotace a spravovat příslušné projekty. Jde zhruba o 300 projektů kraje a jeho příspěvkových organizací v objemu asi 27 miliard korun. Zakázka byla vypsána na období 43 měsíců, od letošního 1. června do konce roku 2011. Předpokládaná nabídková cena pro vítěze tendru neměla přesáhnout 200 milionů korun, tedy méně než jedno procento očekávaného rozpočtu všech projektů. Tisková zpráva z jednání rady uvádí, že vybrané sdružení nabídlo cenu 26,6 milionu korun. Na dotaz týdeníku EURO mluvčí kraje Veronika Kindlová upřesnila: „Je to jen dílčí část, smlouva je rámcová a celkovou cenu nemohu uvést, protože ještě nebyla podepsána smlouva.“ Následně rozeslala upravenou tiskovou zprávu.
Celá soutěž, kterou Ústecký kraj vypsal už podruhé, neboť první tendr zrušil, vytváří dojem, jako by ji radní připravovali sami pro sebe. Předsedou představenstva Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje (RRA), která je členem vítězného konsorcia, je zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka (ODS). Také on odmítl sdělit výši nabídnuté ceny. V představenstvu agentury jsou dále zástupci měst a krajští radní. Mezi nimi i Pavel Kouda, jediný sociální demokrat v radě kraje. Na mimořádné radě, která schválila vítěze tendru, chyběl, ale s hlasem pro vybrané sdružení by nejspíš neměl problém. „Jsem rád, že se teď věci pohnou. Čekají nás peníze z EU, potřebujeme zpracovávat žádosti do regionálního operačního programu, protože už 20. června se uzavírá výzva,“ uvedl Kouda. Ke konsorciu, utvořenému pro krajský tendr, řekl: „Eurovision neznám, já jsem spojený s RRA.“ Majitelem poradenské společnosti Eurovision byl poslanec ODS David Šeich, který ji dle výpisu z obchodního rejstříku už prodal. Na otázku komu však neodpověděl. Na firmu má údajně nadále vliv, uvádějí zdroje týdeníku EURO.
„Z jedenácti radních se mimořádného zasedání zúčastnilo osm členů, jeden byl při hlasování k bodu týkajícího se tendru proti,“ sdělila mluvčí Kindlová. Kdo hlasoval proti, není snadné zjistit. V zápise se jméno neuvádí a radní si nevzpomínají. Kupříkladu ústecký primátor Jan Kubata, neuvolněný radní, řekl, že na mimořádné zasedání dorazil později a tento bod nestihl. Náměstek Vonka ale tvrdí, že Kubata byl přítomen a hlasování se zdržel.
Do krajské soutěže se přihlásilo pět uchazečů, z nichž dva (Centire Czech a Technoexport) byli vyřazeni z formálních důvodů. Do posledního kola postoupilo také konsorcium vedené společností Ernst & Young a partnery byly mostecká poradenská firma Asistenční centrum a Grant Advisor z Brna. Dle informací týdeníku EURO nabídla cenu překračující sto milionů korun a výsledek tendru bude zřejmě respektovat. Proti vyloučení se ovšem rozhodně odvolá brněnská poradenská společnost Renards, která se o zakázku ucházela společně UniCredit Bank a malými firmami Progrant a HOPE-E. S. „Uchazeč předložil mimořádně nízkou cenu na jednotlivé projekty – například 0,0119 koruny. Dále nesplnil závazné podmínky řízení, vůbec totiž neocenil některé projekty,“ sdělila k vyřazení Renardsu mluvčí kraje. „Důvody, jimiž kraj vysvětlil naše vyloučení, jsou absurdní,“ reagoval ředitel firmy Renards Dušan Fibingr. Připomněl podobnou zkušenost u obdobné zakázky Jihomoravského kraje. „Z jeho tendru jsme také byli vyloučeni pro mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Ovšem neoprávněně, potvrdil po našem odvolání Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kauza pokračuje dalšími odvolacími instancemi,“ dodal Fibingr. Rovněž na jihu Moravy bylo úspěšné konsorcium, v němž nechybí Eurovision. „Do ústeckého tendru jsme se přihlásili s cenou 197,8 milionu korun. Je s podivem, že nabídka na 99 procent očekávané hodnoty je posouzena jako mimořádně nízká,“ komentoval Fibingr důvod pro vyřazení Renardsu a odmítl i ostatní argumenty kraje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).