Menu Zavřít

Ústavu podpořili Němci, Slováci i Rakušané

16. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Slovensko a Rakousko se minulý týden staly v pořadí sedmou a osmou zemí Unie, kde byla přijata takzvaná evropská ústava. Podpořila ji i dolní komora německého parlamentu. Kromě těchto zemí dokument dosud schválily Itálie, Litva, Maďarsko, Řecko, Slovinsko a Španělsko. Na Slovensku ústavu podpořilo 116 ze 147 zákonodárců.

Slovensko a Rakousko se minulý týden staly v pořadí sedmou a osmou zemí Unie, kde byla přijata takzvaná evropská ústava. Podpořila ji i dolní komora německého parlamentu. Kromě těchto zemí dokument dosud schválily Itálie, Litva, Maďarsko, Řecko, Slovinsko a Španělsko.

CONTENT24

Na Slovensku ústavu podpořilo 116 ze 147 zákonodárců. Při hlasování se zdrželi čtyři poslanci a 27 bylo proti. Posledním formálním krokem při ratifikaci dokumentu bude podpis prezidenta Ivana Gašparoviče. Ústava ale neumožňuje, aby hlava státu rozhodnutí sněmovny zvrátila.

Rakouská Národní rada (dolní komora) schválila euroústavu téměř jednomyslně. Proti hlasovala jediná poslankyně, všichni ostatní přítomní ji podpořili. V Rakousku sice ještě bude ústavu potvrzovat druhá parlamentní komora, jde však už jen o formální krok.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).