Menu Zavřít

Ústavní soud zrušil cukernou kvótu

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Vládní nařízení o rozdělení cukerné kvóty zrušil Ústavní soud. Podle jeho názoru byl klíč pro dělení kvóty mezi jednotlivé cukrovary sice v pořádku, vláda však vydáním nařízení zasáhla do sféry, kterou řídí normy Evropské unie. Vybočila tak ze svých pravomocí. Žádná ze stran sporu přesně neví, co verdikt prakticky znamená.

BRAND24

Vládní nařízení o rozdělení cukerné kvóty zrušil Ústavní soud. Podle jeho názoru byl klíč pro dělení kvóty mezi jednotlivé cukrovary sice v pořádku, vláda však vydáním nařízení zasáhla do sféry, kterou řídí normy Evropské unie. Vybočila tak ze svých pravomocí.

Žádná ze stran sporu přesně neví, co verdikt prakticky znamená. Podle Ústavního soudu se zrušením nařízení nezmění situace na českém trhu s cukrem, nadále totiž platí nadřazené unijní normy. Z prvních záměrů ministerstva zemědělství rovněž vyplývá, že nynější systém regulace výroby cukrovarů by se neměl měnit. Podle názoru rezortu bylo dosud platné rozdělování národní kvóty 455 tisíc tun na základě výrobní kapacity cukrovaru vytvořeno v souladu s právem českým i evropským.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).