Menu Zavřít

Ústavní soud proti squeeze-outu nezasáhl

11. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Ústavní soud zamítl návrh Městského soudu v Praze na zrušení části obchodního zákoníku, která umožňovala vytěsňování menšinových akcionářů majoritními vlastníky.

Pikantní na celé věci je, že problematická pasáž už v zákoně není, tedy neplatí. Nicméně rozhodnutí soudu stvrdilo platnost všech transakcí, které v době její platnosti proběhly.

CONTENT24

„Rozhodnutí soudu fakticky posvětilo ústavnost zhruba devadesáti procent nejvýznamnějších squeeze-outů provedených v Česku,“ uvedl Milan Polák, partner právní kanceláře Weinhold Legal. Podle právníků se Ústavní soud zpravidla odmítá zabývat žalobami proti zákonům, které už neplatí. Je proto zajímavé, že ji pustil k projednávání.

Squeeze-out uzákonila novela obchodního zákoníku v červnu 2005. Záhy ale došlo k další novelizaci, takže už od září 2005 platila nová úprava, podle níž odkupní cena při squeeze-outu podléhala souhlasu Komise pro cenné papíry, následně tedy České národní bance. Od začátku dubna letošního roku ale platí opět nová úprava, podle níž je tento souhlas potřeba jen u kótovaných společností. Minulý týden projednávaná žaloba směřovala proti původnímu ustanovení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).