Menu Zavřít

Úspěšné žádosti: výtahy pro celý svět

17. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Sedlčanská společnost STROS využila možnosti získatdotaci z Operačního programu Podnikání a inovacehned u dvou programů. Úspěšné žádosti v programechEko-energie a Inovace slibují navrácenítéměř třiceti milionů korun.

Firmu STROS najdete ve středočeských Sedlčanech už od šedesátých let dvacátého století. Výtahy této značky za tu dobu dobyly svět. Zákazníci pocházejí z 35 zemí světa, například z kanadského Halifaxu, kde na míru vyrobený výtah slouží k vyloďování kanadského námořnictva z ponorek v tamním přístavu nebo při opravě ponorek.

Speciální výtah značky STROS pomáhal při výstavbě Strahovského tunelu v Praze a na míru zbudovaná lávka stejné značky v Bratislavě při opravě Starého mostu v roce 2008.

Maximum do oprav a inovací

EKO - ENERGIE

Cílem programu je podpořit podnikatele při snižování energetické náročnosti výroby a spotřeby primárních energetických zdrojů. Program podporuje využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, například výstavbu a rekonstrukci zařízení na výrobu a rozvod elektrické energie a tepla, která k výrobě využívají vodu, biomasu a druhotné zdroje energie. Podporovány jsou také projekty zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie, například modernizace stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní potřebu, zavádění a modernizace systémů měření a regulace či snižování ztrát v rozvodech elektřiny a tepla. Příjem registračních žádostí do druhé výzvy programu byl ukončen 6. března 2009, úspěšní žadatelé si mezi sebe rozdělí dvě miliardy korun.

Nové vedení, které do STROS přišlo po privatizaci v roce 1999, se rozhodlo vložit maximum prostředků do inovací a oprav budov, ve kterých společnost sídlí. Díky úspěšným žádostem do evropských dotačních programů Inovace a Eko-energie teď získají část vynaložených prostředků zpět. „Za posledních osm let jsme do oprav a inovací investovali přes stomilionů korun. Pořídili jsme nové technologie, opravili budovy a stávající výrobní zařízení nebo například zdokonalili informační systém. Haly, které byly postaveny v šedesátých letech, byly na přelomu letopočtu téměř na spadnutí,“ hodnotí změny, které se ve STROS v posledních letech udály, ředitel společnosti Ladislav Filip.

Energetické úspory

INOVACE - INOVAČNÍ PROJEKT

Aktuální, již třetí výzva programu Inovace – Inovační projekt je určena malým a středním podnikatelům i velkým podnikům, kteří realizují inovační projekty zaměřené na zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb, či projekty zvyšující efektivnost procesů výroby a poskytování služeb. Malé a střední podniky mohou navíc žádat o podporu na zavedení nových organizačních metod nebo prodejních kanálů. Firmy si mohou pořídit zejména moderní stroje, zařízení, know-how a licence nutné k realizaci inovačních projektů. Příjem registračních žádostí v rámci třetí výzvy bude zahájen 15. dubna 2009, úspěšní žadatelé si mezi sebe rozdělí čtyři miliardy korun.

V rámci úspěšného projektu, který přihlásili do první výzvy programu Eko-energie, zrealizovali velkou část plánovaných úprav budov, jejichž cílem je snížení nákladů na energie. „Přesné úspory vyčíslíme až po zimě, ale už teď vidíme, že spotřebováváme mnohem méně energie než v loňském roce. A to i přes to, že letošní zima se s tou minulou teplotně vůbec nedá srovnat,“ upozorňuje Filip. Jednou z investic, kterou zahrnuli do projektu, bylo pořízení osmi nových, tepelně izolovaných rychlovrat do provozů. Pracují rychleji, a proto nedochází ke zbytečným tepelným ztrátám. „Od září 2008, kdy jsme vrata nainstalovali, se některá z nich otevřela až šestapůltisíckrát. Dříve jsme například kvůli častému otevírání a zavírání vrat v lakovně měli problém udržet tam požadovanou teplotu, teď už s jejím vytopením nemáme problém.Rychlovrata jsou jedním z významných zdrojů energetických úspor podniku,“ pochvaluje si Filip.

Souběžně s žádostí do programu Eko-energie podali ve firmě STROS registrační žádost také do programu Inovace. V rámci programu si pořídili laser na dělení materiálu, ohraňovací lis nebo třeba robotizované pracoviště na výrobu stožárů. „Jeden svářeč a jeho pomocník, kteří dnes pracují na robotizovaném pracovišti, vykonají tentýž objem práce, který v minulosti vykonávali čtyři kvalifikovaní svářeči,“ říká Filip. Čistění vzduchu vmístnosti obstará zařízení, které pořídili díky dotaci z programu Eko-energie. To odsává zplodiny a prach, jež vznikají svařováním, čistí je a zpět domístnosti posílá čistý vzduch. Jelikož k tomu nepotřebuje studený vzduch zvenku, šetří náklady na vytápění.

Další výzvy lákají

O SPOLEČNOSTI

BRAND24

Společnost STROS vznikla v roce 1960 v Sedlčanech. Výroba zdvihacích zařízení pro stavebnictví se ve společnosti rozvinula už v 60. letech, od té doby výtahy a zdvihací plošiny značky STROS pronikly na trhy mnoha zemí světa. Nyní se podnik úzce specializuje na výrobu stavebních výtahů a jejich komponent, 85 procent produkce putuje na zahraniční trhy, například do USA, Kanady, Spojených arabských emirátů a mnoha evropských zemí.

Zkušenosti, které ve STROSu získali při zpracovávání žádostí do obou programů, chtějí zúročit i v dalších výzvách programů OPPI. Ředitel společnosti Ladislav Filip a projektový manažer Milan Škorpa, kteří mají celý proces implementace na starosti, nedávno podali registrační žádosti do druhých výzev programů Eko-energie a Inovace. „Při podávání registračních žádostí v rámci druhé výzvy těžíme z vlastních zkušeností, které jsme získali u minulých projektů. Už známe různá úskalí systému, takže námto tentokrát jde líp od ruky,“ pochvaluje si předchozí zkušenost Filip. V rámci projektu, který přihlásili do programu Eko-energie, chtějí dokončit zateplení budov, dobudovat nové světlíky a nainstalovat solární ohřev vody. Výdaje na energie by takměly ještě klesnout. Finanční podporu z druhé výzvy programu Inovace chtějí využít na pořízení stroje na výrobu ozubených hřebenů. „Na starém stroji jsme donedávna vyrobili 48 ozubených hřebenů za týden. S novým strojem jich dokážeme vyrobit 42 za jednu směnu, navíc s daleko větší přesností a úsporou nástrojů. Taková investice se nám brzy vrátí,“ uzavírá Filip.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).