Menu Zavřít

Úspěšně zablokovaná hromada

10. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Akcionáři nemohou kvůli pozdě zaplacenému soudnímu poplatku navýšit kapitál

Spor podnikatelů Karla Komárka a Jana Světlíka o to, kdo z nich získá rozhodující vliv nad strojírenským koncernem Vítkovice Holding pokračuje. Tentokrát se přesunul do firmy Vítkovice, která je součástí holdingu.

Bez navýšení

Událost souvisí s loňskou valnou hromadou Vítkovic, na níž Světlík, který prostřednictvím VTK Securities a Vítkovice Holding ovládá ve firmě majoritní balík akcií, hodlal prosadit zvýšení základního kapitálu. Svůj návrh prosadil, ale další z akcionářů, firma Holding KKCG Industry ovládaná Komárkem, napadl navýšení kapitálu u ostravského soudu. Současně Komárkovi právníci požádali soud o vydání předběžného opatření, kterým by navýšení kapitálu zakázal. Soud souhlasil. A spor o upevnění vlivu ve strojírenské skupině, který někteří vlivní manažeři z oboru považují za šaškárnu, mohl pokračovat. Na letošní valné hromadě Vítkovic Světlík hodlal konečně prosadit svůj návrh na navýšení základního kapitálu ve firmě. Opět neúspěšně. Protože, jak tvrdí Světlík, jeho počin neumožnilo to, že soud dosud nerozhodl o žalobě, kterou Komárek napadl loňskou valnou hromadu. „Soud ani nemohl jednat, protože Komárek nezaplatil soudní poplatek, a čekal, až to učiní. Když jsme se jeho právníků na valné hromadě na tohle ptali, sdělili nám, že už je poplatek zaplacen - zhruba čtrnáct dní. Kvůli neuhrazenému soudnímu poplatku mám rok zablokovanou možnost navýšit kapitál,“ sdělil týdeníku EURO Světlík. A dodal, že o navýšení kapitálu stále nemůže usilovat, protože soud dosud nerozhodl. „Mně je jedno, jak soud rozhodne. Jestli řekne, pochybili jste, nebo naopak nepochybili. Týká se to jen toho, zda se najde formální chyba. Problémem však je, že dosud nepadl verdikt. Rychlost soudu, který o tom rozhoduje, je prostě úžasná,“ konstatoval ironicky Světlík.

Pomáhat a bránit

Komárkova KKCG Industry, která vlastní 10,27 procenta akcií Vítkovic, však Světlíkovo tvrzení odmítá. Svůj postup společnost zdůvodňuje tím, že se pouze snaží zabránit poškození minoritních akcionářů firmy. Upozorňuje, že se na valné hromadě firmy Vítkovice společnosti Vítkovice Holding a VTK Securities kontrolované Světlíkem snažily schválit navýšení kapitálu a s tím související úpis akcií, který byl značně nevýhodný pro menšinové vlastníky. Zatímco světlíkovci navrhli a odsouhlasili úpis nových akcií za deset korun, KKCG Industry je nabízela dokonce za 180 korun. „Takový návrh na zvýšení základního kapitálu pouze poškodí drobné podílníky a výrazně posílí akcionáře s vazbou na Vítkovice Holding“ komentovala Světlíkův návrh KKCG.
Obavy, že by skupina kolem Vítkovice Holdingu posílila vliv na úkor menších akcionářů, KKCG zdůvodňuje především systémem, který při úpisu nových akcií navrhl Světlík. Ten měl být dvoukolový. „Dle schváleného procesu by společnost Vítkovice musela v prvním kole zvládnout úpis téměř 800 tisíc akcionářů každou hodinu,“ vysvětlil mluvčí KKCG Dan Plovatko. Navíc upozornil, že pro druhé kolo úpisu nebyla stanovena přesná pravidla. Stanoveno bylo pouze to, že se jej mohou zúčastnit akcionáři, kteří nevyužili příležitost v prvním kole, a že se bude konat v hlavním sídle firmy.
Proč se Světlík rozhodl navýšit základní jmění Vítkovic? Dle jeho tvrzení firma drží aktiva v miliardových hodnotách. S ohledem na to však disponuje extremně nízkým kapitálem ve výši zhruba 130 milionů korun. „Potřebujeme se dostat někam na úroveň půl miliardy korun, respektive patnácti až dvaceti milionů eur,“ konstatoval Světlík.

Vykoupíme, ale pro sebe

Za zmínku však stojí, jakým způsobem Komárek podíl ve Vítkovicích získal. Trhem již několik měsíců koluje informace, že firma Atlantik finanční trhy (patří Komárkovi) převezla spolumajitele a šéfa společnosti Vítkovice Holding. Ten totiž makléřskou firmu pověřil, aby pro něho od minoritních akcionářů vykupovala akcie Vítkovic. Jenže namísto pro Světlíka zřejmě makléři nakupovali podíly pro svého majitele, firmu KKCG. To aspoň tvrdí Světlík. A dodává: „Udělali jsme jednu věc. Nechávali jsme Atlantik skupovat akcie Vítkovic. Jenže jsme zjistili, že nám od nich připutovala tři procenta, přičemž Atlantik již v té době držel zhruba osmiprocentní podíl.“
Na dotaz, zda jsou pravdivé informace týdeníku EURO, že Atlantik nakupoval akcie za prostředky, které si do firmy Světlík poslal na další zhodnocení, průmyslník odpověděl: „ Za prvé i za druhé akcie překupovali i prostřednictvím některých firem, které figurují na seznamu našich dodavatelů. Tohle všechno jsme prokázali a podali podnět k České národní bance. Uběhlo několik měsíců a dosud se nic nestalo.“ Dle informací týdeníku EURO centrální banka ještě šetření makléřské firmy neuzavřela.
„Je to nesmysl,“ reagoval na Světlíkovo tvrzení Plovatko. KKCG prý získala svůj podíl ve Vítkovicích postupným nákupem akcií na trhu od dalších menšinových akcionářů. „Mezi nimi Atlantik finanční trhy nebyl,“ dodal Plovatko.

Privatizační začátky

Situace týkající se boje o ovládnutí Vítkovice Holdingu, a tudíž i firem, které jsou součástí koncernu, je v posledních měsících značně nepřehledná. Probíhají desítky soudních sporů. Znesvářené strany vydávají jedno stanovisko za druhým a trumfují se v nich svými vítězstvími. Vše začalo na začátku století, kdy Světlík přivedl do skupiny Vítkovice Holding investora Davida Berana. Ten posléze získal ve firmě 45procentní podíl. Na přelomu let 2004 a 2005 však spolupráce podnikatelů skončila. Beran se rozhodl prodat své akcie společnosti Holding KKCG Industry ze skupiny K&K Capital Group ovládané Karlem Komárkem. Světlík však s transakcí nesouhlasil. Tvrdil, že má na akcie předkupní právo. Jeho tvrzení podpořili letos v lednu arbitři. Ti rozhodli, že Beran musí 45 procent akcií holdingu Světlíkovi vrátit, za což má dostat 73 milionů korun. Pro Berana je zmíněné rozhodnutí značně nevýhodné, současná hodnota 45procentního podílu Vítkovice Holding je odhadována až na sedm miliard korun. Beran však uložil akcie k soudu do zástavy a podal žalobu, kterou napadl rozhodnutí arbitrů.
Současně s tím však probíhá další spor. Beran totiž od dohodnutého obchodu s Komárkem, který předběžně odsouhlasil i antimonopolní úřad, odstoupil. Komárek nelenil a zažaloval Berana u soudu. Požaduje buď vydání 45 procent akcií Vítkovice Holding nebo proplacení údajně vzniklé škody ve výši 3,468 miliardy korun. Současně se soudí Komárek s Beranem o to, kdo má právo na 45 procent akcií. Zatím to vypadá, že tento spor vyhraje Světlík. Okresní soud pro Prahu 10 totiž potvrdil verdikt arbitrů z letošního ledna a koncem září rozhodl o vydání akcií holdingu Světlíkovi. „Oproti tomu návrhy společnosti KKCG Industry, firmy Atlantik finanční trhy a Davida Berana, že akcie mají být vydány jejich osobám, soud zamítl,“ konstatovala Eva Kijonková, mediální zástupce Vítkovice Holdingu. KKCG Industry však proti rozhodnutí soudu podala dovolání. „Akcie proto nadále zůstávají v soudní úschově. Rozsudek tím nebude vykonavatelný,“ tvrdí Plovatko. A dodal: „Světlík nedisponuje akciemi společnosti Vítkovice Holding. Přesto už několik měsíců prostřednictvím své mluvčí nepravdivě prohlašuje pravý opak. Akcie nedrží a ani nejsou rubopisované v jeho prospěch.“ Světlík na to říká: „Tento podíl letos v lednu rozhodčí soud pravomocně přisoudil mně. Jsem tedy majitelem těchto akcií. Na tom není nic zpochybnitelného.“ A dodal, že ve sporu nepodceňuje Berana ani Komárka, protože je považuje v oblasti práva za zdatné soupeře. “Myslím si však, že se píše rok 2008 a že už by praktiky devadesátých let mohly přestat,“ je přesvědčen Světlík.

BOX1:
Beran a Komárek podruhé
Podnikatelé David Beran a Karel Komárek se nesoudí pouze o akcie firmy Vítkovice Holding. Vedou i několik dalších sporů, ve kterých po sobě požadují odškodné ve výši několika desítek miliard korun. Ještě před několika lety společně plánovali založení největšího strojírenského seskupení v zemi. Jeho součástí měly být kromě jiného firmy Bonatrans, ŽDB Group, Vítkovice Holding a Kovosvit. Z plánů však kvůli vzájemným neshodám sešlo.

BOX 2: Kdo je kdo
David Beran
Počátkem devadesátých let se živil jako prodejce počítačových tiskáren a kopírek. Jak sám přiznává úspěšně. A podařilo se mu tímto obchodováním získat dostatek finančních zdrojů, aby začal podnikat ve velkém. V současné době je považován za jednoho z nejbohatších Čechů. Kromě jiného vlastní i firmy Profireal, která se specializuje na poskytování půjček, a Profidebt, jež vymáhá dluhy. Dle informací týdeníku EURO vede další miliardový soudní spor s velkou zahraniční bankou kvůli neuskutečněnému prodeji firmy Profireal.

Karel Komárek
Stejně jako Beran patří k nejbohatším a nejvlivnějším podnikatelům v zemi. Ovládá finanční a investiční skupinu KKCG. Ta řídí Komárkovy aktivity v oblasti strojírenského hutního průmyslu. Kromě jiného kontroluje firmy ŽDB Group, Bonatrans Group a Kovosvit MAS.

BRAND24

Jan Světlík
Průmyslník z Ostravy. V roce 1999 založil společnost Lahvárna Ostrava, dnes Vítkovice Holding. Později v privatizaci koupil i strojírenskou část Vítkovic. Dnes prostřednictvím VTK Group kontroluje 50 procent akcií Vítkovice Holdingu a dle rozhodnutí soudu je i majitelem dalších 45 procent akcií. O ně se však momentálně soudí s Beranem a Komárkem. Obrat skupiny Vítkovice Holding letos dosáhne zhruba dvaceti miliard korun.

Graf1: Akcionáři Vítkovic
Graf2: Akcionáři Vítkovice Holdingu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).