Menu Zavřít

Zlatý důl jménem Zaklínač. Akcie tvůrců počítačové hry vzrostly za dekádu o 21 tisíc procent

4. 1. 2020
Autor: FSC:AA/Profimedia.cz

Příběh o zabíječi monster z pera polského spisovatele Andrzeje Sapkowského sklízí úspěch na televizních i počítačových obrazovkách.

Polská společnost CD Projekt, která stojí za třemi díly videoherního zpracování Zaklínače, může při vstupu do nového desetiletí slavit. Od roku 2009 hodnota jejích akcií vzrostla o 21 tisíc procent. Studio se tím stalo největším skokanem indexu Stoxx Europe 600.

Klíčovým pro úspěch studia byl zejména třetí příběh ze světa Zaklínače pojmenovaný Divoký hon. Ten získal více než 33 ocenění a na mnoho dalších byl nominován. Hra vyšla v květnu 2015 a díky nové seriálové adaptaci od Netflixu zažívá renesanci – Divoký hon hraje nyní více lidí, než při jeho uvedení na trh. Jen na platformě Steam má v současnosti 94 tisíc hráčů. Podobný úspěch slaví i knihy Zaklínač.

Sledujete seriál Zaklínač?

Další úspěch na obzoru
Akcie CD projektu pokračují v růstu také díky vyhlídce na novou hru Cyberpunk 2077. Ve sci-fi příběhu z dystopické verze budoucnosti jednu z postav ztvární americký herec Keanu Reeves, jehož kariéra po úspěchu filmů Johnem Wickem nabrala nové obrátky. Reeves se pro své bezprostřední chování stal hvězdou internetu a sociálních sítí.

Souboj o pozornost. Pustit se do streamovací války mohou jen ti největší Netflix, ilustrační foto


Adaptace Zaklínače od Netflixu

porazila i příběh ze světa Hvězdných válek Mandalorian od společnosti Disney a je aktuálně nejžádanějším seriálem. Potvrzuje se tím mimo jiné správnost strategie Netflixu, který zveřejňuje všechny díly série najednou. Disney se drží tradičního schématu uvedení jednoho dílu každý týden.


Pro Netflix jde o důležité vítězství nad jedním ze svých hlavních konkurentů. „Úspěch (Zaklínače) je pro Netlix při vstupu do roku 2020 zásadní,“ uvedla analytická společnost Parrot Analytics. Netflix se letos bude muset potýkat s více konkurenty než kdy jindy. V roce 2020 začnou fungovat služby Peacock, HBO Max a Quibi.

Seriál slaví úspěch i navzdory spíše horším recenzím od kritiků. Podle odborného webu RottenTomatoes.com kritici průměrně hodnotí sérii 60 procenty, diváci 93 procenty. Čeští diváci v Česko-Slovenské filmové databázi ČSFD přidělili Zaklínači 81 procent.

Dále čtěte:

Apple uvede své filmy nejprve v kinech, až poté na vlastní internetové televizi

Netflix vyslyšel kritiku od Morawieckiho. Změní mapy ve filmu o strážci v táboře smrti

Netflix rozzlobil polského premiéra Morawieckiho. Udělal chybu v dokumentu o holocaustu

BRAND24

 Koncentrační tábor Majdanek, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).