Menu Zavřít

Usmíření za miliardu

25. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Kauza Agrobanka: Podle ČSOB skončí Apollón holding v Trittonu

Jedenáct soudních sporů o miliardy korun, v nichž se vzájemně žalují a jsou žalovány Československá obchodní banka (coby nástupce IPB), Agrobanka a investAGe (správce otevřeného podílového fondu AGb Fond), bylo zažehnáno uzavřením Dohody o narovnání. Stát (respektive Českou národní banku), který peníze za ČSOB v důsledku uzavřené Smlouvy a slibu odškodnění dodá, přijde toto usmíření na více než miliardu korun. Mimosoudní vyrovnání bylo dohodnuto v listopadu loňského roku na půdě ČNB a podepsáno v pátek 14. června 2002. Vyplývá to z informací a dokumentů, které týdeníku EURO poskytly nezávisle na sobě dvě ze zmíněných smluvních stran.
Všechny spory mají svůj zdroj v Generální dohodě o nákupu akcií Agrobanky, Kreditní banky Plzeň a podílových listů Credit I, kterou v roce 1995 uzavřela IPB s Motoinvestem, Agrobankou a společností A-Invest (správcem investičních fondů Agrobanky). Důsledkem Dohody o narovnání získají nejen podílníci fondu AGb 885 milionů korun (EURO 24/2002), ale zároveň dojde k vyřešení vzájemných pohledávek mezi ČSOB, Apollón holdingem (původně kuponový investiční fond AGB IF 1) a Agrobankou.

Radši jednu než šest.

Generální dohodou získala v polovině devadesátých let skupina Motoinvest od IPB významné podíly v Agrobance a Kreditní bance Plzeň. Tyto akcie se dostaly do portfolií investičních fondů Agrobanky, které za ně zaplatily dvě miliardy korun. Na samém konci devadesátých let potom noví správci transformovaných fondů Agrobanky zpochybnili platnost generální dohody a začali se soudně domáhat navrácení poskytnutých plnění. Chtěly tedy po ČSOB, aby si vzala zpět dnes již takřka bezcenné akcie Agrobanky a Kreditní banky Plzeň a zaplatila jim nazpět původní cenu. Žalované částky včetně příslušenství, které by v případě úspěchu protistran musela ČSOB (v tomto případě nakonec tedy stát) zaplatit, dosáhly šesti miliard korun. A ve dvou případech v březnu a říjnu minulého roku již prvoinstanční Městský soud v Praze konstatoval neplatnost generální dohody a povinnost ČSOB uhradit žalovanou sumu. „Riziko, že bychom nakonec museli zaplatit několikanásobně více, bylo značné. Mimosoudní vyrovnání je tedy výhodné nejen pro AGb FOND, ale i pro stát,“ uvedl k tomu mluvčí ČSOB Milan Tománek.
„Toto narovnání je pro podílníky fondu AGb jednoznačným úspěchem. Představuje navýšení o reálných 885 milionů korun nyní, a ne vidinu několika let soudních sporů. Musím ale říct, že ČSOB a ČNB na tuto dohodu přistoupily až tehdy, když u soudu prvního stupně prohrály první dva spory,“ řekl předseda představenstva společnosti investAGe Daniel Křetínský.
Dohodnuté schéma vypořádání zahrnuje ukončení všech správních sporů, započtení či jiné vyřešení vzájemných pohledávek a protisměrné toky financí a peněz. Největší objem peněz proteče z ČNB přes ČSOB do fondu AGb, menší objemy potom do Agrobanky (ta je zase vrátí do ČNB oproti snížení pohledávky) a do Apollón holdingu. Akcie Agrobanky a Kreditní banky Plzeň projdou stejně jako podílové listy Credit I opačnou cestou přes ČSOB do České finanční.

BRAND24

Dvojí profit.

Mimosoudní narovnání částečně řeší ještě spor, který nevyplynul přímo z generální dohody, ale leží mezi stejnými subjekty. IPB na přelomu let 1998 a 1999 úvěrovala Apollón holding, když nakupoval akcie Banky Haná. Obchod nakonec nebyl vypořádán a jednostranné započtení závazků a naúčtování sankčních úroků přinesly Apollónu slušný zisk, který tak nyní bude definitivně legalizován.
Druhým vítězstvím Apollónu je i již zmíněné zvýšení vlastního kapitálu AGb Fondu, neboť Apollón je podle informací týdeníku EURO jeho významným podílníkem. A tak bude profitovat podruhé.

Tritton volá svá aktiva.

Soudní spory vyplývající z generální dohody a z neuskutečněného obchodu s akciemi Banky Haná jsou sice Dohodou o narovnání ukončeny, přesto ale ČSOB se kvůli Apollón holdingu ještě možná soudit bude. Zatím neověřené informace napovídají, že totiž banka usiluje o jeho ovládnutí. Bankéři se domnívají, že Apollón by měl skončit ve společnosti Tritton. „Tritton investoval deset milionů dolarů do irského fondu Marking Asset Management, který však nakonec nikdy nevznikl. Jeho správcem měla být společnost Marking AG se sídlem ve Švýcarsku. Tato švýcarská společnost však investovala vklad Trittonu do firmy Galileo a ta použila peníze na nákup fondu Apollón holding. Existuje příslib, že Tritton se má dostat k aktivům, jež Marking AG pořídí. A z toho tedy vyplývá, že Apollón má skončit v Trittonu. O to se však nakonec bude muset vést soudní spor,“ uvedl pro týdeník EURO zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).