Menu Zavřít

Ušetřete v pravý čas

23. 7. 2007
Autor: Euro.cz

KONSOLIDACE HYPOTÉKVzhledem k vývoji úrokových sazeb začíná být stále zajímavější možnost refinancování hypoték. V současné době se na ni specializují čtyři banky, které přechod od konkurence svým klientům zjednodušují.Letošní rok je pátým v řadě, kdy klesla cena peněz na českém trhu.

KONSOLIDACE HYPOTÉK Vzhledem k vývoji úrokových sazeb začíná být stále zajímavější možnost refinancování hypoték. V současné době se na ni specializují čtyři banky, které přechod od konkurence svým klientům zjednodušují.

Letošní rok je pátým v řadě, kdy klesla cena peněz na českém trhu. Projevilo se to snižováním úrokových sazeb většiny úvěrových produktů, tedy i hypoték. Až letos v červnu přikročila Česká národní banka k mírnému zvýšení své základní sazby, od které odvíjí většina bank úročení úvěrů. Zvedla totiž dvoutýdenní repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Tak vysoko byla naposledy v lednu 2003, v mezidobí byla nižší. Po celé toto období se banky v oblasti hypotečních úvěrů předháněly v tom, která nabídne nižší sazbu. Vlivem toho může být úročení hypotéky uzavřené před čtyřmi pěti lety vyšší než nyní, a tudíž ve výsledku dražší.

Proto může být výhodné využít nabídky refinancování hypotéky. Na to se v současné době specializují už čtyři peněžní domy. Jsou to GE Money Bank, Bawag Bank, Volksbank a Wüstenrot hypoteční banka. Z „velké trojky“ se na tuto službu připravuje zatím zřejmě jen Komerční banka.

Podstatou refinancování je jeden základní krok. Vybraná „nová“ banka splatí hypotéku „staré“ a poskytne klientovi novou hypotéku, v níž nabídne lepší podmínky úročení.

MÉNĚ STAROSTÍ

Nejde jen o to, že klient splatí hypotéku hypotékou. To umožňují všechny banky. Podmínky jsou však většinou stejně obtížné jako při vyřízení nového úvěru - je zapotřebí znovu doložit veškeré dokumenty a zaplatit všechny poplatky.

Při využití produktu refinancované hypotéky tyto starosti odpadají. Není nutné zadat nové ocenění nemovitosti (Wüstenrot a Volksbank akceptují pouze odhady mladší šesti let), při dobré splátkové morálce většinou není nutné ani dokládat potvrzení o výši příjmů. Navíc lze tímto krokem prodloužit délku úvěru, a tím si dál snížit měsíční splátky.

POČKEJTE NA VÝROČÍ FIXACE

S převodem hypotéky je rozumné počkat na chvíli, kdy skončí období fixace, na které byla sjednána pevná úroková sazba. Pak totiž lze hypotéku předčasně splatit bez pokuty, kterou si banky jinak účtují. S přefinancováním hypotéky ale z druhé strany není rozumné čekat až do chvíle, kdy banka sama zašle oznámení o nové úrokově sazbě. To už bývá na vyřizování refinancování málo času. Je tedy zapotřebí banku požádat s předstihem.

BRAND24

Zajímavá je především cena refinancované hypotéky. Například GE Money Bank poskytuje hypotéku na refinancování zdarma v rámci běžné nabídky. Zbývající dvě banky v současné době nabízejí akční letní ceny.

Novinkou je vedle refinancování hypoték další produkt GE Money Bank. Ta představila možnost konsolidovat také úvěry čerpané prostřednictvím kreditních a splátkových karet nebo kontokorenty. Pro refinancování větších finančních závazků včetně hypoték nabídla konsolidaci půjček zajištěnou nemovitostí. V takovém případě lze v rámci konsolidace získat úvěr až 1,5 milionu korun. Výhodou je, že banka sama bezplatně vyřídí splacení půjček v ostatních bankách nebo splátkových společnostech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).