Menu Zavřít

Ušetřete na databázích

20. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Výrobci přicházejí s levnějšími produkty, které snižují i mzdové náklady Vestavěné databáze byly úspěšným obchodním artiklem loňského roku ve světě IT. Každá firma se v důsledku boje s konkurencí snaží mít co nejnižší výrobní náklady. Jednou z oblastí, kde může výrazně ušetřit, je správná volba při vybavení se informačními technologiemi.

Výrobci přicházejí s levnějšími produkty, které snižují i mzdové náklady

Vestavěné databáze byly úspěšným obchodním artiklem loňského roku ve světě IT.

Každá firma se v důsledku boje s konkurencí snaží mít co nejnižší výrobní náklady. Jednou z oblastí, kde může výrazně ušetřit, je správná volba při vybavení se informačními technologiemi. V našem případě půjde o vhodně vybraný softwarový produkt, a to z hlediska databáze.

Drahé oddělené řešení

Jedním z problémů, který především řada menších firem neumí správně vyřešit, je špatná rozvaha nad možnostmi dnešních databázových produktů. Podniky si totiž stále kupují tzv. oddělená řešení. To znamená, že si zvlášť pořídí samostatný softwarový produkt (programy) a zvlášť databázi, se kterou by mohl software spolupracovat. Obecně jsou databáze druhem softwaru, pomocí kterého udržujeme soubor dat v určité struktuře a můžeme zde jednoduše a také velice rychle vyhledávat požadovaný údaj. Databázový produkt může být buď ve formě softwaru, nebo objemného serveru (například od společností Oracle nebo InterB ase).

Levné vestavěné databáze

V dnešní době však již rozhodně není nezbytné utrácet peníze za samostatnou databázi. Úplně stejnou práci totiž mohou udělat i nové produkty, kde jsou databáze zcela integrovány do softwaru. Tyto tzv. vestavěná databáze (embedded databases) obsahují v případě nabídek některých výrobců například evidenci zákazníků a dodavatelů firmy. Již tím, že si pořídíme software s vestavěnou databází, ušetříme mnoho tisíc korun (záleží na kapacitě produktu), než kdybychom zvolili oddělené řešení.

Žádné mzdy administrátorů

Další úsporu představují u vestavěných variant ve srovnání s klasickými databázovými platformami velmi nízké až nulové nároky na administraci. Program se totiž nainstaluje spolu s databázovým prostředím a vše potřebné se obvykle již nastaví automaticky, případně při instalaci za asistence pokročilého uživatele. O administraci se poté v maximální možné míře stará pouze samotná aplikace či použitá databázová platforma. Za zmínku v této souvislosti stojí, že i u nejdražších databázových serverů může být jeho koupě mnohem nižší nákladovou položkou oproti mzdovým nákladům na kvalitní administrátory.

Nižší systémové nároky

Zájem o vestavěné databáze vychází také z menších systémových nároků těchto produktů. Například z pohledu operační paměti nejsou ničím nereálným hodnoty pohybující se na hranici stovky kilobajtů. Konkrétní hodnoty se sice mohou lišit, ve srovnání s velkými bratříčky servery je ovšem nároky vestavěných databází obecně možné považovat za významně nižší. Oblibu vestavěných databází zvyšují také s nimi dodávané produkty, mnohdy se jedná o speciální verze vývojových nástrojů.

Menší firmy předhonily IBM

V oblasti vestavěných databází byly podle výzkumu agentury Gartner Dataquest v roce 2001 z obchodního pohledu nejúspěšnější tyto tři společnosti: InterSystems, Progress Software a Sybase. Žádná z nich přitom nepřesáhla hranici 25 procent podílu na trhu, více než pětinovým podílem se mohou pochlubit jen společnosti InterSystems a Progress Software. Předběžné odhady za rok 2002 naznačují, že pořadí bude velmi podobné (oficiální zpráva od Dataquestu bude k dispozici až v průběhu letošního roku). Zajímavý je posun od roku 2000, ve kterém bylo pořadí Progress Software, Sybase a IBM - InterSystems ztrácel na bronzovou medaili pár desetinek procenta.

Trh poroste

Vestavěné databáze jsou úspěšným obchodním artiklem, v roce 2000 činila hodnota tohoto trhu více než 416 miliónů amerických dolarů. Přes určité poklesy v letech 2001 a 2002 pohybující se mezi deseti až dvaceti procenty by mělo letos dojít ke stabilizaci trhu a od roku 2004 k jeho opětovnému růstu. Celková hodnota databázového trhu - tedy se všemi databázovými technologiemi - se přitom pro rok 2000 odhadovala těsně pod hranicí desítky miliard dolarů. Vestavěné databáze tedy nejsou vedlejším zájmem dodavatelů aplikací. A neměly by být vedlejším zájmem ani firem, které chtějí snížit náklady na provoz databází.

___

Samostatné databázové produkty:

Jsou dodávány zcela samostatně, je nutno se o ně také odděleně starat. Jejich ceny se pohybují řádově od sto tisíců korun, miliony nejsou výjimkou. Jsou vhodné pro větší firmy s velkými nároky na řešení IT problematiky. Je nutné platit administrátora(y). Nejvýznamnější výrobci: Oracle InterBase

Vestavěné databázové produkty:

Jsou součástí dodávky softwarového balíku, o chod databáze se stará automatický „wizard“. Jejich ceny při koupi již hotového produktu se pohybují řádově v desetitisících korun. Jsou vhodné pro menší podniky či jednotlivce. Administrátor není potřeba. Nejvýznamnější výrobci: Intersystems Progress Software Sybase

BRAND24

Ceny všech systémů závisí na počtu připojených klientů (zařízení) a také ceně samotného softwarového produktu.

Pramen: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).