Menu Zavřít

Úroda ovoce vzrostla, u meruněk trojnásobně. Dařilo se i jahodám či třešním

29. 8. 2018
Autor: CC BY 2.0: kudumomo via Flickr

Letošní úroda meruněk je proti loňsku více než trojnásobná, sklidilo se jich 3169 tun. Dařilo se také třešním, višním a jahodám, uvedl dnes Český statistický úřad. Úroda těchto plodů letos výrazně převýšila průměr sklizní posledního desetiletí, u meruněk o 38 procent.

U třešní, kterých se sklidilo 2858 tun o 29 procent, u višní o pětinu. Těch se letos urodilo 6620 tun. Vyšší by měla být také sklizeň z jabloňových, hrušňových a švestkových sadů, dodal ČSÚ.

„V posledních dvou letech byla sklizeň ovoce kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná. Letošní odhadovaná úroda je ale velmi slibná, i když dlouhotrvající a úporné sucho významně snižuje kvalitu a velikost všech druhů ovoce,“ uvedl ředitel odboru statistik zemědělství Jiří Hrbek. Ze 709 hektarů se sklidilo 3201 tun jahod, o 13 procent více než loni.


Jak se změní Česko? Teplo jako na Jadranu a pořádné sucho, na citrony ale zapomeňte

 Sucho - ilustrační foto


Broskví je sice letos dvojnásobně více než loni, průměru posledního desetiletí však letošní úroda nedosahuje. „Výrazně se totiž zmenšila výměra broskvoňových sadů. Navíc v nich převládají přestárlé stromy, které plodí méně ovoce,“ dodala Dagmar Lhotská z ČSÚ.

Letošní úroda ovoce by podle červnového odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ) měla meziročně vzrůst o 55 procent na nadprůměrných 185 184 tun. Sklizeň by letos měla jít nahoru u všech druhů ovoce s výjimkou angreštu. Sklizeň by tak byla druhou nejvyšší od roku 2006, kdy sadaři sklidili 190 955 tun ovoce. Přes 180 tisíc tun se úrody ovoce poté přehouply již jen v letech 2008 a 2015, kdy činily 183 817 tun a 188 462 tun.

Největší nárůst proti pětiletému průměru se čeká u hrušní, a to o 68 procent na 10 712 tun. „Navýšení u hrušní není zapříčiněno jen dobrým letošním rokem, ale i věkovou strukturou tohoto druhu. Převážná část sadů je na počátku plodnosti a v plné plodnosti,“ uvedla již dříve mluvčí ÚKZUZ Ivana Kršková.


Málo lidí, málo hrachu. Sklizeň poznamená i sucho

 ilustrační foto


V Česku je 13 979 hektarů ovocných sadů a jejich plocha se stále snižuje. Ještě v roce 2013 bylo v Česku téměř 18 tisíc hektarů sadů. Největší část výsadeb zabírají jabloně, a to 6879 hektarů. Slivoně jsou na 1928 hektarech. Roční výkon ovocnářství ze sadů se v průměrném roce odhaduje na více než miliardu korun. Včetně sezonních pracovníků dává ovocnářství práci zhruba 5000 lidí.

BRAND24

Jiné plodiny, jako například chmel, obiloviny, cukrovou třtinu nebo rostliny používané jako krmiva pro zvířata, naopak letošní sucho poškodilo. Agrární komora škody odhadla na devět až 11 miliard korun. Zemědělci už avizovali, budou chtít od státu odškodnění mezi dvěma a 2,5 miliardy korun.

Dále čtěte:

V Česku přestala mizet bramborová pole. Díky novým skladům

Zemědělské dotace se musí změnit. A spotřebitel také


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).