Menu Zavřít

Určení výše výživného

26. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Bývalá manželka zjistila, že mé výdělky z podnikání jsou vyšší než dříve, a požádala mne o zvýšení výživného pro naše dítě. Musím na takový návrh přistoupit? Na výši výživného by se bývalí manželé měli dohodnout, a teprve nenajdou-li shodu, obrátí se na soud.

Bývalá manželka zjistila, že mé výdělky z podnikání jsou vyšší než dříve, a požádala mne o zvýšení výživného pro naše dítě. Musím na takový návrh přistoupit?

Na výši výživného by se bývalí manželé měli dohodnout, a teprve nenajdou-li shodu, obrátí se na soud. Jestliže je tedy požadavek matky vašeho dítěte rozumný, odpovídá vašim zvýšeným příjmům a zároveň vám záleží na budoucnosti potomka, doporučuji dohodnout se. Nejsteli si jistý, zda by matka případnou vysokou měsíční částku použila skutečně pro potřeby potomka, lze se domluvit například na směřování části výživného na speciální spořící účet, který si vaše dítě bude moci vybrat po dosažení určitého věku - aby pak samo mohlo s penězi disponovat.

Konkrétní výši výživného nelze určit z nějakých tabulek, není předepsána určitá částka. Při „dobrovolné“ dohodě i „nuceném“ soudním rozhodnutí se vychází především z okolností konkrétního případu. Výše výživného by měla odpovídat na jedné straně odůvodněným potřebám dítěte, na druhé straně finančním možnostem (majetkovým poměrům) vás jako povinného rodiče.

BRAND24

Odůvodněné potřeby dítěte však nelze zužovat na nějaké „životní minimum“, tedy výdaje pouze na základní stravu či ošacení. Smyslem výživného je umožnit plnohodnotný život a rozvoj dítěte, tedy například jeho vzdělávání, účast v různých zájmových kroužcích nebo podporu koníčků. A je-li to vzhledem k finančním možnostem rodiče možné, může soud rozhodnout i o měsíčním výživném v takové výši, že jej dítě zatím nestačí „spotřebovat“ a bude určeno na spoření.

Změnu dohody nebo rozhodnutí soudu může kterákoliv ze stran požadovat v případě změny poměrů. Typicky tedy vaše manželka může požadovat navýšení částky, bude-li se vám dařit při podnikání, a naopak: Jestliže zaznamenáte horší výsledky než dříve, máte právo požadovat snížení výživného.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).