Menu Zavřít

Úřad podezřívá Kaufland a Ahold z porušení zákona

9. 7. 2010
Autor: profit

Antimonopolní úřad vyšetřuje obchodní řetězce Kaufland a Ahold kvůli podezření z porušení zákona o významné tržní síle. S uvedenými firmami zahájil správní řízení.

Autor: Ahold

BRAND24

Jde o první případy řešené v režimu zákona, který je platí od začátku letošního února. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v té době také zahájil rozsáhlé šetření zemědělských a potravinářských produktů vzhledem k narůstajícím podnětům od Potravinářské komory. „Jsme přesvědčeni, že se naším jednáním žádného porušení zákona o významné tržní síle nedopouštíme,“ uvedl Libor Kytýr ze společnosti Ahold. Podle mluvčího Kauflandu Michaela Šperla se řetězec musí k námitkám úřadu vyjádřit do konce příštího týdne.

Nový zákon například stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání, což právě má být porušováno. Řetězce nemohou zboží prodávat za nižší než nákupní cenu. Obchodním řetězcům přitom hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Výrobci potravin i zemědělci přijetí zákona uvítali, obchodníkům a analytikům se nelíbí. Svaz obchodu a cestovního ruchu v minulých dnech zaslal stížnost Evropské komisi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).