Menu Zavřít

Úprk z Káhiry

16. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Problémy Egypta vyhnaly ze země nadnárodní koncerny. Ty by mohly zamířit i do Česka

Nepokoje, které poslední půlrok sužují Egypt, nevyhnaly z křesla jenom Mubaraka a jeho vládu. Dalším, kdo během lednového povstání a následné přechodné vlády armádní junty utržil četné šrámy, je mezinárodní byznys. Globální koncerny během posledních měsíců hojně omezují operace, které v uplynulých letech v rámci offshorových investic rozjely. „Během krátké chvíle Egypt utrpěl nejen obrovské finanční ztráty, ale přišel také o dobré jméno země, která je zajímavá a bezpečná pro podnikání. Revoluce v Egyptě a nepokoje v Tunisku značně zhoršují rating nejen těchto zemí, ale také celého regionu severní Afriky a Blízkého východu,“ řekla týdeníku EURO Marta Kaczmarek, konzultantka společnosti LinkLeaders, která pomáhá mezinárodním firmám se zakládáním místních poboček, a dlouhodobě tak tento trh sleduje. Mezi firmami, které postupně utlumují svoji činnost v zemi na Nilu, figurují velmi zvučná jména. BMW, Microsoft, Vodafone nebo Wipro, to je jen část z těch, pro které rizika na severu Afriky překročila únosnou míru.

BRAND24

Z vrcholu na dno

Egypt přitom rozhodně má o co přijít. Dnes už se něco takového možná zdá jako pohádka, ale ještě nedávno byla země hodnocena jako jedna z nejatraktivnějších investičních lokalit na světě. Poměrně zkušení specialisté, hojně rozšířená znalost angličtiny mezi obyvateli a velmi nízká cena práce v minulosti lákaly firmy k otevírání poboček, či dokonce regionálních center právě zde. Ne náhodou pasovala Evropská outsourcingová asociace Egypt na nejlepší investiční destinaci loňského roku. Revoluce ale všechno změnila. „Je těžké odhadnout, kdy v zemi zase začneme s produkcí. Musíme počkat, jak se bude situace dál vyvíjet,“ uvedla v prohlášení mnichovská automobilka BMW, když z Egypta odvolala všechny německé pracovníky. Její egyptská pobočka přitom vyráběla 1800 vozů ročně, kromě jiného také známé modely X3 a X1.
„Služby, které jako společnost poskytujeme pro celý region – především call centra – byly z valné většiny přemístěny do jiných lokací. Nadále budeme vyhodnocovat dopad tamější situace,“ prohlásili zase v písemném oznámení zástupci společnosti Microsoft. Ta je jednou ze 120 společností, které se v posledních letech usadily v takzvané Smart Village, jakési obdobě Silicon Valley na okraji Káhiry. Zde byl Microsoft jednoznačně největší usídlenou firmou. Její pobočka tu obstarávala celosvětovou podporu známé konzole Xbox.

Přijdou k nám?

Události v severní Africe, které se následně přelily do dalších částí arabského světa, nejsou přitom ani zdaleka izolovaným vývojem. Podle některých názorů mohly spustit dalekosáhlé změny na globální investiční mapě. Většina výše uvedených firem se totiž vrátila zpátky do Evropy. „Tyto společnosti přesunuly své zaměstnance a většinu svých strategických procesů na méně riziková místa, většinou do Evropy. První čtvrtletí letošního roku přetvořilo globální byznys v odvětví služeb. Investoři se stahují do bezpečnějších částí světa, upevňují tím své strategie diverzifikace rizik,“ říká Marta Kaczmarek. Kdo z toho paradoxně může těžit, jsou země střední a východní Evropy, včetně Česka. Zdejší země jsou hodnoceny relativně dobře, navíc stále vynikají levnější pracovní silou než vyspělá část světa. „Česko tím může získat. Již nyní jsou jednou z nejdůležitějších lokalit v oblasti moderních služeb pro podnikatele, především v rámci informačně-technologických projektů,“ řekl týdeníku EURO Rafal Drygala, ředitel společnosti Infosys BPO. Ta se zaměřuje na poradenství v oblasti outsourcingu.
„Převzetí projektů ze severní Afriky může znamenat vznik tisíců pracovních míst pro absolventy českých vysokých škol. Už dnes v centrech pro podnikatelské služby v Čechách pracuje 30 tisíc odborníků a celý český trh dosahuje v tomto odvětví hodnoty dvou miliard dolarů,“ říká Drygala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).