Menu Zavřít

Upálíme podbořanské podnikatele?

4. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Pošmourný, chudý, zapomenutý kraj pod horami. Všichni mají strach.Raději odcházejí pryč, jen aby utekli spáru všemocného úřadu. Přísný inkvizitor vyhlíží další oběť. Odsuzuje za smyšlená provinění, zabavuje majetky.Zoufalí pronásledovaní píšou vrchnosti prosbu o pomoc. Nikdo ale nezakročí.

Pošmourný, chudý, zapomenutý kraj pod horami. Všichni mají strach.

Raději odcházejí pryč, jen aby utekli spáru všemocného úřadu. Přísný inkvizitor vyhlíží další oběť. Odsuzuje za smyšlená provinění, zabavuje majetky.

Zoufalí pronásledovaní píšou vrchnosti prosbu o pomoc. Nikdo ale nezakročí. Celý kraj je nakonec ožebračen a přijde o své nejlepší lidi.

To je ve stručnosti děj slavného historického románu Václava Kaplického „Kladivo na čarodějnice“. Ten popisuje řádění inkvizice v 17. století na Šumpersku.

Teď si zkuste nalistovat stranu 36. Dušan Šrámek tam zachytil, co se děje v současnosti na Podbořansku pod taktovkou tamějšího berního úřadu. Ano, podobnost obou textů je samozřejmě čistě náhodná.

BRAND24

Ať už se ale začtete do zmíněného historického románu nebo do naší reportáže, bude to v obou případech velmi smutné čtení.

Zkuste se tedy aspoň potěšit naším článkem o příležitostech na Slovensku. Přinášíme totiž dobrou zprávu. Ani nová vláda populisty Fica zatím nedokázala rozšlapat slovenský hospodářský růst. Náš východní soused tak bude ještě nejméně dva tři roky dobrým místem, kam investovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).