Menu Zavřít

ÚOHS udělil Zdravotnickému holdingu Královéhradeckého kraje půlmilionovou pokutu

23. 9. 2011
Autor: profit

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil v prvostupňovém rozhodnutí Zdravotnickému holdingu Královéhradeckého kraje pokutu 500 tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách. Dnes o tom informoval předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotnický holding podle antimonopolního úřadu porušil zákon v zadávacím řízení na „Rozšíření vybavení a propojení RDG pracovišť nemocnic ZHKHK“.

Uvedená zakázka za téměř 120 milionů korun byla přidělena v roce 2008 v jednacím řízení bez uveřejnění společnosti Puro-Klima, přestože k tomu nebyly splněny zákonné podmínky. Zadavatel nejprve provedl soutěž o návrh, v níž obdržel pouze návrh uchazeče Puro-Klima. V navazujícím jednacím řízení bez uveřejnění pak byla tato společnost vyzvána k uzavření smlouvy a realizaci projektu,“ uvedl Rafaj.

Podle rozhodnutí ÚOHS nebyl předmět plnění této zakázky takového charakteru (jednalo se zejména o dodávku lékařských přístrojů), aby bylo možné využít soutěž o návrh s následným zadáním zakázky autorovi návrhu. V případě lékařských přístrojů jde o běžné, byť specializované zboží, které je možno poptávat u řady různých subjektů. To ostatně potvrzuje i skutečnost, že vybraný uchazeč při plnění použil subdodavatele.

BRAND24

Společnost Puro-Klima svůj původní návrh nijak nedotvářela a neexistovala tedy nutnost zadávat veřejnou zakázku pouze jedinému dodavateli,“ poznamenal Rafaj.

Postup zadavatele tedy mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, neboť pokud by Zdravotnický holding KHK umožnil soutěž dodavatelů, mohl obdržet nabídky za vhodnějších podmínek nebo nabídky od dalších dodavatelů,“ dodal předseda ÚOHS. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).