Menu Zavřít

Unipetrol vyjednává se státem o vytvoření holdingu

27. 10. 2014
Autor: unipetrol.cz

Rafinerský řetězec, počínaje dodávkami ropy a konče distribucí paliv by měl být v rukou jediného subjektu. Vyjednáváme o tom se státem,“ řekl exluzivně týdeníku Euro šéf Unipetrolu Marek Świtajewski. Unipetrol po řadě negativních ekonomických výsledků z předchozích obdobích vykázal ve třetím čtvrtletí zisk 1,4 miliardy korun. I kvůli vysokým rafinerským maržím.

Jenže jak to tak vypadá, rafinerskou firmu čekají ještě tři dobré měsíce a pak se vše vrátí k normálu, nízkým maržím a boji o přežití. „Makroekonomická situace v celé Evropě není příliš pozitivní. Evropa je znevýhodněna, až do září byla ropa Brent někdy skoro o deset dolarů za barel dražší než americká ropa. Navíc k její destilaci se používá zemní plyn a jeho cena je v Evropě jedna z nejvyšších,“ tvrdí Świtajewski.

I kvůli aktuální situaci si vedení Unipetrolu myslí, že by nepříznivé situaci na evropském, potažmo českém trhu lépe konkuroval větší subjekt, pod kterým by byly sloučeny všechny rafinerské činnosti počínaje zpracováním ropy a konče distribucí paliv. „Myslíme si, že tenhle průmysl je tak důležitý pro stát, tak aby mohl fungovat, měl by být rafinerský řetězec začínající dodávkami ropy a konče distribucí paliv v jedněch rukou. Jaká bude firma takového celku, zda vznikne petroholding nebo něco jiného, není v tuto chvíli až tak důležité,“ tvrdí šéf Unipetrolu.


Čtěte také:

Unipetrol nevyplatí dividendu. J&T zůstane bez místa v dozorčí radě

BRAND24

Unipetrol prohloubil ztrátu. Prodělává i polská mateřská firma PKN Orlen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).