Menu Zavřít

Unipetrol modernizuje, zahájil výstavbu polyetylénové jednotky

7. 6. 2016
Autor: čtk

Unipetrol dnes zahájil u Litvínova na Mostecku výstavbu nové polyetylénové jednotky. Náklady na největší investici v českém petrochemickém průmyslu jsou 8,5 miliardy korun. Zahájení výroby je plánováno na polovinu roku 2018.

„Nová polyetylénová jednotka posune Unipetrol mezi evropskou špičku v oblasti kvality produkce plastů a umožní společnosti oslovit další průmyslové sektory,“ uvedl ředitel chemičky Marek Świtajewski. Podle něj tím firma potvrzuje odhodlání ke strategickému rozvoji na českém trhu a k modernizaci výroby v Ústeckém kraji.

Premiér Bohuslav Sobotka, který spolu s dalšími podepsal zakládací listinu ke stavbě a tuto listinu zazdil, zdůraznil význam investice. „Proto, abychom byli konkurenceschopní, potřebujeme investice. A tato je největší v petrochemickém průmyslu,“ uvedl dnes Sobotka při slavnostním zahájení akce.

Nová polyetylénová jednotka má podle Unipetrolu nahradit starší ze dvou jednotek, které Unipetrol v Chemparku Záluží u Litvínova provozuje. Hlavním dodavatelem je italská společnost Technip. Druhá z jednotek zůstane podle Świtajewského v provozu i po roce 2018.

Polyetylénová jednotka bude spotřebovávat etylen vyrobený v jednotce, kterou loni v srpnu poničil požár. Částečný provoz etylénové jednotky, části klíčové pro petrochemickou výrobu, předpokládá koncern v červenci, plný provoz v říjnu. Rekonstrukce začala loni v říjnu poté, co policie ukončila sběr stop po havárii. Vyšetřování příčin nehody se chýlí ke konci, řekla mluvčí krajské policie Alena Bartošová.

BRAND24

Vlastník Unipetrolu podepsal historickou dohodu. Čtěte:

Polská PKN Orlen začne odebírat saúdskou ropu

Čerpací stanice Orlen

S požárem této jednotky stavba nové polyetylénové jednotky nesouvisí, byla plánována dlouhodobě. Nová jednotka bude mít kapacitu 270 kilotun ročně. Díky nové technologii bude moci společnost oslovit třeba kosmetický nebo obalový průmysl.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Unipetrol v prvním čtvrtletí vykázal ztrátu. Čtěte:

Odstávky srazily Unipetrol do ztráty

Unipetrol
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).