Menu Zavřít

Unie se dohodla na reformě cukru

28. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Kompromis o cukerné reformě v Evropské unii schválili minulý týden ministři zemědělství 23 z 25 členských států. Nepřijatelná se tato dohoda zdála pouze Polsku a Řecku. První velká změna unijního uspořádání trhu s cukrem od jeho vzniku v roce 1968 se jeví i prvním velkým úspěchem Británie od červencového převzetí předsednictví Evropské unie.

Dohodnutá podoba reformy, kterou si vynutil tlak mezinárodního obchodu, je přijatelná i podle českého ministra zemědělství. „Umožní zachovat výrobu v konkurenceschopných regionech, mezi něž Česko patří,“ uvedl Jan Mládek a zdůraznil, že farmáři v nových členských zemích budou odškodněni za újmu na příjmech stejně jako v původní „patnáctce“.

BRAND24

Čeští pěstitelé mají dostat každý rok přibližně 1,3 miliardy korun. „Nedojde na administrativní krácení kvót, které by hrozilo snížením české produkce o 72 tisíc tun a ztrátou soběstačnosti,“ připomněl Mládek s tím, že naopak cukrovary v Česku si budou moci přikoupit kvótu na dalších 20 tisíc tun, při ceně 730 eur za tunu.

Reforma má vést ke snížení cen evropského cukru z více než trojnásobku na přibližně dvojnásobek světových cen cukru. U cen pro spotřebitele se podle ministra neprojeví hned, ale postupně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).