Menu Zavřít

Unie chce zesílit boj proti terorismu

18. 7. 2005
Autor: Euro.cz

ÚTOKY V LONDÝNĚ Za posledním útokem na londýnskou veřejnou dopravu stáli podle dosavadního vyšetřování sebevražední atentátníci narození v Británii. Policie zesiluje pátrání po vůdci celé operace. Ministři vnitra Evropské unie se v Bruselu shodli na nových opatřeních v boji proti terorismu.

**ÚTOKY V LONDÝNĚ

Za posledním útokem na londýnskou veřejnou dopravu stáli podle dosavadního vyšetřování sebevražední atentátníci narození v Británii. Policie zesiluje pátrání po vůdci celé operace. Ministři vnitra Evropské unie se v Bruselu shodli na nových opatřeních v boji proti terorismu.

Velká Británie uzavře hranice lidem hlásajícím nesnášenlivost a její vláda deportuje ty, kteří se tak už chovají. Jde o reakci na nedávné sebevražedné útoky v londýnské veřejné dopravě, při nichž zemřelo přes 50 lidí. Britský premiér Tony Blair se také sešel s několika muslimskými poslanci parlamentu. Chce podporu britských muslimů v boji proti terorismu a vyjadřuje také podporu této menšině, které nyní hrozí útoky pravicových extrémistů.

Z Británie se už ozvali všichni Češi, kteří se při posledních sebevražedných útocích měli nacházet v Londýně. Na seznamu českých občanů, o nichž nebyly po úderu teroristů v britské metropoli informace, figurovalo původně asi 28 jmen.

Ministři vnitra Evropské unie se dohodli, že členské státy schválí do září systém výměny informací mezi bezpečnostními složkami o teroristickém počínání. Do prosince také přijmou další směrnici o boji proti praní špinavých peněz. Novinkou bude také kodex chování pro dobročinné organizace, aby se nestávaly pláštíkem pro teroristy. V říjnu Unie podle ministrů přijme rámcové rozhodnutí o uchovávání telekomunikačních dat, tedy údajů o telefonických hovorech, krátkých textových zprávách a e-mailech.

Předchozí návrhy v tomto směru narážely na značný odpor v Evropském parlamentu. Mnozí poslanci se obávali omezení občanských práv a svobod. Komisař Franco Frattini proto slíbil, že souběžně s ním Evropská komise navrhne předpis o posílení ochrany osobních dat.

BRAND24

Francouzský ministr Nicolas Sarkozy oznámil, že jeho země dočasně obnovila hraniční kontroly. V podobných mimořádných situacích jí to umožňuje Schengenská dohoda o volném pohybu osob. Vyzval také, aby se pozornost zaměřila na radikální islámské duchovní působící v zemích Evropské unie.

Policie se domnívá, že bomby sestrojil jeden člověk. List The Times se zmínil také o českém semtexu. Teroristé ovšem mají četné jiné možnosti, například americkou výbušninu C4, kterou teroristická síť Al-Kajda už použila. V Londýně se nejvíce hovoří o tom, že výbušnina pocházela z Balkánu. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).