Menu Zavřít

Ukradený notebook stojí statisíce

15. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Jan Solař, marketingový ředitel české pobočky LenovoZtracený notebook může přijít firmu pěkně draho. Hardwarová škoda se podle společnosti IDC pohybuje v řádech tisíců dolarů. Cena ztracených dat se ale odhaduje na desítky tisíc dolarů.

Obliba notebooků ve firmách i domácnostech v posledních letech rychle roste. Jaký je aktuální poměr, předstihly už notebooky v prodejích stolní počítače?

Překonání prodejů stolních počítačů notebooky se očekávalo už loni. V Lenovu, které se specializuje na firemní klientelu, prodáváme více notebooků už dva roky. U firem je tento trend výraznější. Když si totiž spočítáte náklady na pořízení stolního počítače i s monitorem, tak za podobnou cenu už lze koupit mobilní zařízení. Většina podniků navíc pochopila, že pokud zaměstnanec notebook má, většinou na něj nedokáže nesáhnout i doma.

Jakou výbavu notebooků uživatelé dnes požadují?

Trendem jsou velké displeje – až osmdesát procent kupujících požaduje 15tipalcový displej. V manažerském segmentu se ale prodávají spíše menší notebooky – 14, 13 ale i 12tipalcové – protože hodně cestující manažeři vědí, co to je tahat s sebou kila navíc jen kvůli většímu displeji. Obecné parametry jako procesor nebo paměť ale firmy moc neřeší, protože dostatečná kapacita harddisku nebo paměti je takříkajíc za hubičku. Podobně je samozřejmostí bluetooth nebo Wi-Fi.

Důležitým parametrem je i výdrž baterie. Nevylučuje se požadavek na stále výkonnější notebooky a zároveň delší výdrž baterií?

Většina firem se dnes spokojí se zhruba tříhodinovou výdrží baterie. Když je potřeba výdrž větší, řeší se to vysokokapacitními nebo dodatečnými bateriemi. Kombinace dvou baterií umožňuje až deset hodin práce. Hodně se rozšiřují nabíječky notebooků do auta. Na druhou stranu i přesto, že jsou počítače a procesory výkonnější, jejich spotřeba klesá. Spotřebu snižují i displeje, nastupuje trend úsporného ledkového podsvícení. Úspornější jsou také SSD pevné disky, které začínají pomalu nahrazovat běžné harddisky. Vylepšuje se i takzvaný power management počítače - pokud se zapnutým počítačem zrovna nepracujete, snižuje se frekvence monitoru nebo procesoru. Takže na jednu stranu se zvyšuje kapacita baterií a na stranu druhou se snižuje spotřeba počítače.

V dnešní době je u výrobců „in“ zelená a ekologie. Zajímají se i české firmy při koupi počítače také o ekologii, nebo je pro ně stále důležitější spíš nižší spotřeba energie z pohledu úspory peněz?

V Česku tento trend ještě není tak znát, zejména v porovnání se západní Evropou. Tam je ekologie pro firmy otázkou prestiže. Podniky totiž často vyrábějí výrobky s velmi podobnými parametry a ekologický pohled na věc je pro ně konkurenční výhodou.

Ztráta nebo krádež notebooku s firemními daty může mít pro firmu fatální následky. Jak je možné přenosné počítače proti zneužití zabezpečit?

Standardem se stává zabezpečení například pomocí otisku prstu a šifrování dat. Zajímavá je také možnost zakázat ukládání dat nebo dokumentů na externí média, jako jsou USB klíčenky nebo DVD. Aby toto opatření nebylo možné obejít změnou koncovky souboru, lze zakázat i přejmenování dokumentů. Zajímavá je také možnost vyhledávání ukradených notebooků. Existuje software, který kdykoliv, pokud se kradený notebook připojí k internetu, sám nahlásí informace, jako je IP adresa, a další údaje. Podle nich se dá dohledat. V ukradeném notebooku je možné i na dálku vymazat harddisk.

CONTENT24

Jak firmy dbají na zabezpečení přenosných počítačů?

Zatímco síť firmy většinou chrání firewally a antiviry, na zabezpečení notebooků mnohdy zapomínají. Z manažerského notebooku, často pouze z mailového klienta, se přitom dá leckdy zjistit všechno o důležitých projektech, zakázkách i zákaznících firmy. Firmy si neuvědomují, že kvůli ztrátě takového notebooku se konkurence může dostat k naprosto klíčovým datům. A to pomíjíme možnost, že se zpráva o ukradení dostane na veřejnost, což navíc zásadně poškodí důvěryhodnost firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).