Menu Zavřít

Ukradený notebook není odepsaný

28. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Ten už nikdy nenajdete, tvrdí zpravidla policisté o ukradeném notebooku. Pravda ale bývá opačná. Pouhých 20 dolarů ročně stojí záruka toho, že se najde váš ukradený notebook. Nabízejí ji specializované firmy na internetu. Většinou jde o americké společnosti, což ale nebrání tomu, aby produkt fungoval i mimo Spojené státy.

**Ten už nikdy nenajdete, tvrdí zpravidla policisté o ukradeném notebooku. Pravda ale bývá opačná.

Pouhých 20 dolarů ročně stojí záruka toho, že se najde váš ukradený notebook. Nabízejí ji specializované firmy na internetu. Většinou jde o americké společnosti, což ale nebrání tomu, aby produkt fungoval i mimo Spojené státy.

Firmě je potřeba zaplatit roční poplatek, přičemž s narůstajícím počtem počítačů klesá cena. Vyhledávací společnost do notebooku nainstaluje program, který není běžnými prostředky zjistitelný. Zloděj tak nemá šanci odhalit, že počítač je monitorován.

BRAND24

Program zjistí identifikační údaje v notebooku a odešle je do centrály. V případě krádeže stačí informovat firmu, která zahájí vyhledávání. Na dálku je v počítači aktivována vyhledávací aplikace. Jakmile se notebook připojí k internetu, program automaticky odešle do centrály náležité údaje. K těm patří především jeho IP adresa. Pokud je notebook připojen přes modem, odešle i telefonní číslo. Když centrála vyhodnotí informace, zahájí pátrání. Zpravidla nejen vlastními silami, ale také v kooperaci s policií.

Vyhledávací firmy sice nezveřejňují statistiku úspěšnosti, nicméně samy sobě hodně důvěřují. Pokud do dvou měsíců přístroj nenajdou, vracejí zákazníkům místo počítače 1000 dolarů. Taková služba za relativně nízký poplatek se firmám může vyplatit. Zejména v našich krajích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).