Menu Zavřít

Uklouznutí po šlupce

18. 6. 2014
Autor: euro

Tak nám ve Sněmovně zase vzniknul nápad. Třídění odpadů bude povinné a u každého domu bude popelnice na bioodpad, navrhuje poslanec ANO Ladislav Okleštěk. Důvodem je prý absence jakési evropské směrnice o třídění odpadu. A Oklešťěkův návrh je pak zase docela dobrým důvodem, proč by mělo být členům Poslanecké sněmovny zakázáno myslet ústavním zákonem a to pod trestem osmdesáti let nepodmíněně.

V Česku se třídí odpady v porovnání se zbytkem Evropy vysoce nadprůměrně. Po velkém odporu obchodníků a spotřebitelů se pak před pár lety podařilo zamezit nápadu jistého pana poslance Bursíka, podle něhož měly být PET lahve zálohovány, přestože i bez záloh jich dvě třetiny skončí ve žlutých kontejnerech.

Dnes jsme postoupili dále. Budeme ve Sněmovně řešit šlupky od brambor. Kdo je hodí do standardní popelnice, bude potrestán. Zatím se sice neví, jaký bude trest, ani se neví, jak se to má kontrolovat. Jen pan poslanec soudí, že to musí řešit sousedi toho padoucha nehodného žití v nové, lepší společnosti.

Zdá se, že slogan „ANO, bude líp“ se vztahuje na dobu, kdy bude každý práskat na každého, což vzhledem k bývalé praxi některých funkcionářů této partaje ani moc nepřekvapuje.

Překvapuje skutečnost, že se nikdo nezabývá zkoumáním toho, jak je v současnosti zcela dobrovolně vytříděný odpad využit. Lze se obávat, že pro recykláty toho využití není tolik, aby se skutečně zpracovalo všechno. A zmíněné šlupky od brambor a tráva ze zahrádek se zatím třídí ze všeho nejméně.

Na jejich zpracování byly vybudovány obří kompostárny za peníze z evropských dotací a dotací z obecních kasiček. Vyprodukovaný kompost však hodně špatně nachází svého odběratele a nevypadá to, že by to mělo být lepší.

Třeba poslanec Okleštěk navrhne, že si ho budou muset zpětně odebrat producenti bioodpadu a obyvatelé panelákových sídlišť zruší pískoviště a začnou tam pěstovat okurky a rajčata. A když se bude dařit, tak dojde i na slavnou Chruščovovu sedmiklasou pšenici. Možná ale, že ostatní poslanci pochopí, že jejich kolega zřejmě jen někde uklouzl po šlupce a trochu se uhodil.


Další komentáře autora:

Víra nesmírná

Jedno marné varování

BRAND24

Perpetuum penze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).