Menu Zavřít

Uklidit a rozpustit

23. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Chci rozmělnit letité vazby, říká současný šéf Radim Zika

Na účtu má skoro tři miliardy korun. Ač privatizoval bezmála půl milionu hektarů půdy, stále spravuje ještě téměř tři sta tisíc hektarů. Ve správě má také asi jedenáct tisíc budov a jiných staveb včetně 670 bytů. Sečteny má i své dny. Pozemkový fond ČR (PF), o kterém je řeč, má před sebou tři roky života. A začne je převratnou proměnou. Rozpustí se desetičlenné prezidium a výkonný výbor, který má devět lidí. Místo kolektivního řízení povede fond jeden ředitel. S pravomocemi dostane také odpovědnost. Skončí pak aféry, kterými se za sedmnáct let existence proslavil státní fond více než dost?

Kauzy mohou dál vyplouvat

„Nebuďme naivní, že by se neobjevovaly kauzy z minulosti. Nikdy nemohu ovlivnit, jestli někdo z úředníků lidsky neselže. Fond však musí být odpovědně řízen, což při kolektivním modelu nebylo,“ říká Radim Zika, předseda výkonného výboru PF. Fond přišel provětrat letos v lednu a formuje jeho novou podobu. „Chci, aby na vedoucích místech byli lidé znalí věci, kteří však nejsou příliš provázaní s historií fondu,“ uvádí Zika jako architekt změn, které od Nového roku fond překopají od základů. Zákon o transformaci PF schválený letos v létě předepisuje nejzákladnější reorganizační kroky. Jak bude instituce prakticky fungovat, do velké míry nastaví ředitel.
Může, a nemusí to být právě Zika. Bude na ministru zemědělství Jakubu Šebestovi, koho navrhne vládě ke jmenování. Pokud Zika zvládne přechod na nové uspořádání, mohl by dostat další šanci. Půjde-li především o politickou nominaci, bude záležet na stranických dohodách. Šebestu vyslala do vlády sociální demokracie, Zika je šéfem libereckého sdružení ODS. Při posledních krajských volbách neúspěšně kandidoval na hejtmana. Ale už předtím coby náměstek zastínil hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana.

Nová třináctka

Zikova blízkost ke krajské správě se odráží i v novém organizačním pavouku Pozemkového fondu. Vzniká třináct krajských pracovišť, pod která spadne nynějších necelých 50 územních pracovišť. „Při individuálním řízení se už nedá ,ukočírovat‘ 47 pracovišť v okresech. Lépe tady vyhovuje krajská správa,“ obhajuje Zika nový model. Zatím pověřil třináct lidí, vybraných mezi současnými řediteli okresních pracovišť, aby koordinovali přechod na kraje. Počítá se s tím, že každý rok zanikne kolem deseti okresních pracovišť. Dle toho, jak bude ubývat spravovaný majetek. „Primárním cílem transformace určitě není hromadné propouštění lidí. Chtěl bych však rozmělnit letité vazby, které se na fondu za dlouhé roky vytvořily,“ říká současný šéf. Není proto divu, že je terčem kritiky. Často je napadán za neodbornost a nekompetentnost, vytýká se mu rozhazování peněz za externí právní služby a různé poradce. Sám Zika se ani nesnaží vypadat jako odborník.
Kritici rozmachu externích služeb mohou mít na mysli kupříkladu konzultační firmu Ivana Gabala GAC, která pro fond dokončila transformační studii. „Je to jen malá zakázka za 350 tisíc korun,“ upřesňuje Zika. Firma Four Tel zpracovává pro fond procesní audit za necelé dva miliony korun. Objednanou práci ospravedlňuje šéf PF tím, že pomůže nastavit normální styl řízení. „Jak dosud fond fungoval, nebyl v podstatě řízen,“ tvrdí. Především chce v jednotlivých sekcích oddělit rozhodování a kontrolu. Mnoho věcí z jednotlivých úseků se bude řešit centrálně. „Aby se nestávalo, že na jeden případ se zadá třeba šest posudků,“ uvádí příklad.

Reakce na restituční aféru

Zika už řízl do sekce restitucí, což mu ostatně určilo prezidium fondu. Z PF odcházejí šéfka restitucí Květoslava Brátová i její předchůdce Václav Krejčí, který poté radil Zikovi s transformací fondu. Odchod následoval poté, co týdeník EURO upozornil na pochybné přeceňování restitučních nároků v Praze. Při hloubkové kontrole, která má skončit v listopadu, se prověřuje 2,5 tisíce spisů. Pak se do nich začtou policejní vyšetřovatelé. Na fond a přímo i na některé osoby bylo totiž podáno trestní oznámení kvůli podezřením z machinací při oceňování restitucí.
„Také tady se ukázaly nevýhody kolektivního rozhodování. Za ně se lidé rádi schovávají, nechtějí-li nést odpovědnost. S oblibou vše přehrávají na právníky,“ poukazuje Zika. Ke kritice nabobtnání najatých právních služeb přidává svou zkušenost: „Pracovalo se tu se seznamem 64 právních kanceláří! Přitom by měly být tři čtyři.“

Zelené domy v krajích

Zeštíhlování fondu, kterým ministerstvo zemědělství obhajovalo nové uspořádání, mělo přinést finanční úspory. Teď se však ukazuje, že zpočátku bude naopak třeba více peněz. A nejde jen o výplaty odstupného. Pro úředníky v kraji bude nutné najít sídlo, nejlépe ve vlastních prostorách, představuje si šéf fondu. „Zázemí však máme jen v Praze a Jihlavě. Někde mohou vzniknout kanceláře po stavebních úpravách. Vůbec však nemáme vyřešené čtyři kraje – Pardubický, Královéhradecký, Ústecký a Karlovarský,“ vyjmenovává. Než platit nájemné, raději by pracovníky posadil do vlastního sídla. „Samozřejmě že nechceme na tři roky kupovat nebo stavět domy. V krajích by však mohly existovat takzvané zelené domy, v nichž by se usídlily různé instituce z resortu,“ uvažuje Zika. Je přesvědčen, že by tím resort ušetřil peníze a výhodné by to bylo i pro občany.
Na kolik přijde celá transformace fondu? „Ještě to nemáme definitivně spočítané. Kalkulace však nevycházejí růžově,“ předesílá Zika. Fond, který nezávisí na státním rozpočtu, chce v příštím roce ušetřit na mzdových nákladech přes 30 milionů korun. Místo 357 milionů korun pro letošek počítá v připravovaném rozpočtu s 326 miliony. Navíc teď pokladna PF zchudla o 1,3 miliardy korun, které politici vytáhli na letošní dotace zemědělcům. Podobné snahy se nejspíš objeví i v příštím roce. Zdroje fondu, který má příjmy z pronajímaného a privatizovaného majetku, slouží také k financování pozemkových úprav. Poslanci mají brzy rozhodnout, zda přesunout čtyři sta milionů korun.

Box 1:
Fakta

Od 1. ledna 2010 nabývá účinnosti zákon o transformaci Pozemkového fondu, který ruší kolektivní řízení. Končí tím prezidium a výkonný výbor. Naopak posílí dozorčí rada volená ze zákonodárců.
Fond povede ředitel, kterého nejpozději do 60 dnů od účinnosti zákona jmenuje vláda na návrh ministra zemědělství. Do té doby plní funkci ředitele dosavadní předseda výkonného výboru. Fond má fungovat do 31. prosince 2012.
Nyní má 895 zaměstnanců, to je o 51 méně než loni. Ročně má odejít v průměru okolo 60 lidí, aby fond v roce 2012 skončil se sedmi sty pracovníky.

BRAND24

Box 2:
Odstátnění

Fond ročně privatizuje okolo 50 tisíc hektarů půdy. Nové majitele chce najít ještě pro zhruba 250 tisíc hektarů. Na prodej je také 670 bytů. U restitucí zbývá vypořádat nároky za více než miliardu korun, uspokojil už restituenty s nároky za devatenáct miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).