Menu Zavřít

Uháním zemědělce, aby se vrátili

26. 3. 2007
Autor: Euro.cz

PETR KROGMAN, SVAZ MARGINÁLNÍCH OBLASTÍ: I přes vysokou nezaměstnanost se v marginálních oblastech začíná projevovat nedostatek zemědělců. „A to nabízíme rozumný plat či služební automobil,“ říká Petr Krogman. * Podhorské oblasti zřejmě moc velkým tahákem nejsou.

PETR KROGMAN, SVAZ MARGINÁLNÍCH OBLASTÍ: I přes vysokou nezaměstnanost se v marginálních oblastech začíná projevovat nedostatek zemědělců. „A to nabízíme rozumný plat či služební automobil,“ říká Petr Krogman. Podhorské oblasti zřejmě moc velkým tahákem nejsou. Existují vůbec nějaké důvody pro to, aby mladí v takových lokalitách zůstávali? Pravda je, že mladí se například do zemědělství moc nehrnou. Podle mne za to ale může současná image tohoto oboru. Zemědělství dnes nemá moc dobrou pověst, takže rodiče nedávají své děti na odborné školy. Výsledkem je, že například i u nás na Českolipsku, kde není moc pracovních příležitostí, sháníme vhodné zaměstnance a nemůžeme je najít. A to nabízíme rozumný plat či služební automobil. Bohužel, střední zemědělská škola v České Lípě v podstatě pro naše potřeby nefunguje. Jediný obor spojený s venkovem produkuje spíše lidi zabývající se životním prostředím nebo managementem, ale opravdový zemědělec z té školy nevychází. Dá se to nějak změnit?

Snažíme se o to. Naše společnost Biochov jednak písemně oslovila školu, aby opětně zavedla obor agropodnikání, a kromě toho jsme poslali také dopisy všem základním školám na okresech Česká Lípa a Děčín, v němž se snažíme poukázat na to, že zemědělství je zajímavý a atraktivní obor. Navíc dnes už zas tak neplatí, že v zemědělství jsou nejnižší platy.

Myslíte, že na to rodiče nebo potenciální studenti budou slyšet?

My hodláme studenty motivovat i finančně. Vedení naší společnosti odsouhlasilo, že studentům středních škol, kteří se rozhodnou pro zemědělský obor a půjdou pracovat do naší firmy, přispěje částkou ve výši do dvou tisíc korun měsíčně podle prospěchu.

Kde vám nejvíce chybí lidé?

V naší podhorské oblasti je největší hlad po zootechnicích - už asi osm let nám rostou stavy skotu. Když koncem 90. let klesly na šestinu, lidé odešli do průmyslu, teď bychom je ale potřebovali. Přemlouváme proto původní zemědělce, aby se vrátili - a řada lidí na to kývne, protože práce u výrobní linky a v zemědělství - to je velký rozdíl.

BRAND24

Hovoří se ale o tom, že počty zemědělců klesnou, dokonce možná na polovinu současného stavu.

Podle mne k takovému poklesu nedojde, sestupná křivka se zastavuje. Nicméně lidé se budou přeskupovat do nových zemědělských profesí i různých regionů. Potenciál je například ve výrobě obnovitelných zdrojů energie, ale také v péči o krajinu, ochraně vodních zdrojů a vůbec v rozvoji zdravotní, rekreační a estetické funkce krajiny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).