Menu Zavřít

UDÁLOSTI TÝDNE

29. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Prudkou hádkou, pískotem, bučením a celkově vypjatou atmosférou vyvrcholila parlamentní rozprava o vyslovení nedůvěry vládě. Poslanci ČSSD a ODS se vzájemně obviňovali z toho, že škodí zemi. Hlasování skončilo ve prospěch vládního kabinetu poměrem 98 : 100 hlasů.

ODS SE NEPODAŘILO SVRHNOUT VLÁDU

Poslanec ČSSD Josef Hojdar, o němž nebylo známo, zda vládu podpoří, se hlasování zdržel.

LIDÉ UŽ VLÁDĚ NEVĚŘÍ

Žádná vláda v historii ČR nezažila tak strmý pád v přízni voličů jako současný Špidlův kabinet. Podle zářijového průzkumu agentury STEM mu v současnosti důvěřuje pouhých 27 procent, zatímco před rokem ho pozitivně oceňovalo 72 procent dotázaných.

TEPLOTNÍ REKORD

Skončilo léto, které bylo v Evropě nejteplejším za posledních nejméně 500 let. Na území České republiky, kde se měří teplota už od roku 1771, jsme prožili nejteplejší desetiletí. Pěkné počasí má trvat až do 20. října.

ZVÝŠÍ SE SAZBY DPH

Sněmovna přehlasovala prezidentské veto zákona o DPH a znovu prosadila, aby se část výrobků a služeb převedla z pětiprocentní sazby do vyšší, dva dvacetiprocentní sazby. V důsledku toho podraží od 1. ledna například telefonování, daňové poradenství, služby realitních kanceláří a řada ekologických výrobků.

ÚČETNICTVÍ SE MĚNÍ, NEMOCENSKÁ SE SNIŽUJE

Drobní podnikatelé povedou místo jednoduchého účetnictví pouze evidenci příjmů a výdajů, nutnou pro stanovení základu daně z příjmu. Navrhuje to novela zákona o účetnictví, kterou schválila sněmovna. Sněmovnou prošel i návrh na snížení nemocenských dávek a vyšší věkovou hranici odchodu do důchodu.

BRAND24

„Snížení daně firmám je cestou ani ne do pekel, ale do Bangladéše,“ z vystoupení expremiéra na žofínském ekonomickém fóru.

Miloš Zeman (ČSSD) bývalý premiér

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).