Menu Zavřít

UDÁLOSTI TÝDNE

26. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Vládní koalice ve sněmovně přehlasovala prezidentské veto a definitivně prosadila zákon o DPH. Hlasoval i těžce zraněný Cyril Svoboda, kterého hned poté lékaři převezli do vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Zákon ještě minulý týden vyšel ve Sbírce zákonů a začne platit v sobotu.

MÁME ZÁKON O DPH

(Čtěte na straně 7)

ZAMĚSTNANCI STÁTU STÁVKOVALI

Bezmála tři sta tisíc lidí se zapojilo do protestu státních zaměstnanců. Tolik jich ještě v novodobé české historii nikdy nestávkovalo. Odboráři jsou spokojeni. Míní, že politikům dostatečně ukázali, jaká síla za nimi stojí. Věří, že pokud vláda bude ignorovat jejich požadavky, vyrazí tito lidé do ulic. Úředníkům, ale i policistům či zdravotníkům vadí, že většině z nich letos klesly platy.

(Čtěte na straně 6)

KLAUS: V EU ZTRATÍME SAMOSTATNOST

Prezident republiky Václav Klaus vyjádřil přesvědčení, že Česko přestane od 1. května existovat jako samostatný a suverénní stát. „Obhajoba našich politických, společenských, ekonomických a všech ostatních zájmů v Evropě bude nyní daleko těžší,“ napsal v MF Dnes. Podle něj už definitivně budeme ne Českou republikou, ale jen jednou z částí EU, která si sice pořád ještě formálně ponechá svého prezidenta, ale bude to už jen pro okrasu.

TISÍCE MRTVÝCH V KLDR

V Severní Koreji se srazily dva vlaky vezoucí benzin a zkapalněný plyn a následná exploze zabila tisíce lidí. Úřady vyhlásily v oblasti výjimečný stav a přerušily s místem tragédie telefonické spojení. Výbuch proměnil okolí v ruiny a trosky vlaků létaly stovky metrů daleko.

BRAND24

MORDECHAJ VANUNU „NA SVOBODĚ“

Brány vězení opustil Mordechaj Vanunu. V roce 1986 vyzradil izraelské jaderné tajemství britskému listu The Sunday Times. Vzápětí byl unesen izraelskými agenty a odsouzen na 18 let. Izrael se ještě dnes obává, že by Vanunu mohl prozradit Západu nějaká tajemství. Proto ho budou neustále hlídat agenti tajné služby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).