Menu Zavřít

UDÁLOSTI TÝDNE

13. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Fanoušci počítačů se sjeli do Brna na letošní veletrh informačních a komunikačních technologií Invex. I zde se projevila recese v počítačovém průmyslu. Veletrhu se zúčastnilo o 14 procent vystavovatelů méně než loni.

INVEX SE SLABŠÍ ÚČASTÍ

KINSKÝ NEUSPĚL

František Kinský dvakrát neuspěl u děčínského okresního soudu se svými požadavky na vydání loveckého zámečku Tokáň u Jetřichovic a restaurace na Jedlové hoře a dalšího majetku obce Jiřetín pod Jedlovou. Advokát Kinského Jaroslav Čapek řekl, že se v obou případech odvolá. Soudkyně Jana Havlová v odůvodnění rozsudků sice uznala, že Kinský byl majitelem těchto nemovitostí, ale s odkazem na Pařížskou dohodu o reparacích z roku 1945 a dekrety prezidenta Edvarda Beneše obě žaloby zamítla.

KAŽDÝ ČTVRTÝ PRACUJE NAČERNO

Velikost šedé ekonomiky v ČR se blíží 25 procentům HDP. Částka, o kterou přichází stát díky stínové a černé ekonomice, přesahuje dvě stě miliard korun ročně. Ze studie pro Světovou banku o nelegální ekonomice v ČR vyplývá, že každý čtvrtý člověk si vydělává načerno. Každý druhý připustil, že je zákazníkem stínového podnikání, že si nechá občas spravit auto nebo udělat drobné instalatérské práce bez potvrzení.

KURÝŘI MÍŘÍ DO PRAHY

Do ČR zamířila jedna z dosud největších zahraničních investic. Největší kurýrní služba na světě DHL plánuje investovat v Česku během pěti let do výstavby a vybavení počítačového centra celkem půl miliardy eur (zhruba 16 miliard korun). Praha se tak má stát centrálou DHL pro celý zbytek Evropy.

BRAND24

RAKOUSKO SE PYŠNÍ SCHWARZENEGGEREM

Sousední Rakousko zasáhla euforie po zvolení tamního rodáka Arnolda Schwarzeneggera guvernérem státu Kalifornie v USA. Rakušané si od volby slibují větší popularitu Rakouska ve světě i vyšší výnos z cestovního ruchu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).