Menu Zavřít

Učitel z Bronxu

30. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Spořitelna má mnoho depozit a málo půjčuje, říká její šéf

EURO: Znáte svoji přezdívku v České spořitelně? STACK: Ne.

EURO: Mickey Mouse.
STACK: Ha, ha, ha…

EURO: Víte, proč vám tak říkají?
STACK: Ne, ale nevadí mi to. Samozřejmě ten pravý Mickey Mouse je také Američan. Mickey Mouse je optimistická figurka a lidé říkají, že já jsem také velice optimistický, což je pravda.

EURO: Nejste Čech ani Rakušan. Možná jste byl za šéfa rakouské Erste vybrán jako politicky neutrální manažer. Jak se jako Američan cítíte v České spořitelně? V Česku není mnoho amerických bankéřů.
STACK: Z bankovního pohledu je můj obor globální. Věřím, že produkty a služby, které fungují v Evropské unii, Severní Americe, Austrálii, jsou stejné jako ty, které zabírají a budou fungovat i ve středu Evropy. Nápady, které se pokoušíme zavést v České spořitelně, fungovaly ve Francii, Belgii, Velké Británii. Jsem proto velký optimista.

EURO: Když vám šéf Erste Andreas Treichl tuto práci nabídl, byl jste překvapen?
STACK: Ne. Erste dělala due diligence na podzim roku 1999. Nikdy předtím jsem se s panem Treichlem nepotkal. Lidé si myslí, že se známe dlouhou dobu, ale není to pravda.

EURO: Říká se, že jste v USA pracovali spolu u Chase Manhattan.
STACK: To je totální drb. Pracoval jsem pro Chemical Bank a on pro Chase Manhattan. Obě banky se sloučily v roce 1995, dlouho poté, co Treichl odešel zpět do Rakouska pro Erste Bank. Když jsem 1. května roku 2000 nastoupil na svou současnou pozici a přestěhoval se do Prahy, měl jsem už hodně znalostí o stavu banky, české ekonomiky a o tom, co bylo potřeba udělat. Sleduji pozorně vývoj ekonomiky a bankovního systému v Irsku, protože moji rodiče se tam narodili. Mohl jsem tedy najít určitá srovnání mezi tím, jak se vyvinul irský bankovní systém a irská ekonomika a jak se - doufejme - vyvine český bankovní systém a česká ekonomika. Česko by se mohlo vyvinout podobně jako Irsko, Portugalsko či Řecko.

EURO: Jak vidíte spořitelnu v konkurenci na českém trhu?
STACK: Musíme nabízet skvělé služby, ale přitom nejsme známí dobrými službami klientům. Je to i otázka konkurenceschopných produktů a cen. Ale v první řadě musíme dále zlepšovat úroveň služeb. A pokud dosáhneme jejich velmi dobré kvality, bude pro konkurenci těžké zareagovat. Můžeme to zvládnout.

EURO: Ještě nedávno byl obraz České spořitelny špatný, nyní se pomalu zlepšuje. Ale Komerční banka a ČSOB se také snaží.
STACK: Jsem názoru, že je tady prostor pro tři, možná dokonce čtyři banky.

EURO: Která je tou čtvrtou?
STACK: No, možná GE Capital Bank. Mám o General Electric vysoké mínění.

EURO: Říkáte to proto, že je to americká banka?
STACK: Ne, protože je to retailová banka. Mám také vysoké mínění o AMB Amro, HVB, Deutsche Bank. Retailová banka je však někdo, kdo skutečně loví zákazníky.

EURO: Kde bude spořitelna za pět let?
STACK: Potřebujeme dosáhnout pětadvacetiprocentní návratnosti kapitálu, což by bylo skvělé. Měli bychom se zbavit image, že jsme pouze průměrní, a skutečně se stát značkou, které by naši zákazníci věřili, být jasnou jedničkou na trhu v oblasti služeb. Ještě jí nejsme. Pracujeme tvrdě na tom, abychom se na tuto úroveň dostali. Právě tam bychom měli být za pět let.

EURO: Takže vaším strategickým cílem jsou masoví zákazníci.
STACK: Ano, chceme být bankou pro široké masy. Zatím nejsme tak efektivní, jak bychom měli být. Máme příliš mnoho produktů. Musíme mít méně jednodušších produktů, snadno vysvětlitelných. Jsme stále příliš byrokratičtí.

EURO: Zdá se mi ale, že hodně vyděláváte na vysokých poplatcích za služby. STACK: Banky nejsou dobročinné ústavy. Musejí vydělávat. Proto na strhávání poplatků nevidím vůbec nic špatného. Za druhé: když se podíváte na naši cenovou filozofii, jsme jasně v situaci, kdy se snažíme být konkurenceschopní. Pokud si zkontrolujete spořitelní poplatky, nejsme výš než konkurence.
Podíváte-li se na naši výsledovku, zjistíte, že nejvíce peněz vyděláváme z čistého úrokového příjmu z depozit. Jsme bankou, která chce půjčovat mnohem více peněz, takže bych uvítal, kdyby vzrostl podíl našeho příjmu z úrokových výnosů jako procentní podíl celku. Protože dnes nepůjčujeme dost peněz.

EURO: Noviny píší, že spořitelna a v zásadě všechny banky, nepůjčují peníze malým a středním podnikům. Co s tím chcete dělat? STACK: Mé největší zklamání v České spořitelně je, že půjčování malým a středním podnikům nerostlo rychleji. Chceme, aby se to stalo. Jsme bankou, která má mnoho depozit a nedostatek půjček. Máme deset korun na depozitech na každé tři vypůjčené koruny soukromým zákazníkům a měli bychom mít na každých deset korun depozit okolo pěti a šesti korun těchto půjček.
Myslím, že naši zákazníci včetně malých a středních firem začínají chápat, že máme zájem poskytovat půjčky. Také vědí, co potřebují, aby úvěry dostali. Když se podíváte na hypotéky, rosteme o 20 až 30 procent ročně.
Raději bych půjčoval malým a středním podnikům, než vkládal peníze do pokladničních poukázek. Měli bychom vyšší zisk. Jedním z příkladů je náš program mikropůjček, který začal na začátku minulého roku a teprve nyní se začíná prosazovat. Pracujeme se zákazníky, kteří přijdou s jednoduchým prohlášením na co potřebují peníze a jaká je záruka, že dostaneme tyto peníze zpět. Bývali jsme v situaci, že když malý nebo střední podnikatel žádal o úvěr, trvalo nám asi šest měsíců, než jsme odpověděli, a nakonec jsme stejně řekli: ne. Nyní odpovíme v průběhu několika dnů nebo týdnů, a snad bude odpověď: ano.

EURO: Jaký typ malého a středního českého podniku má z vašeho pohledu budoucnost?
STACK: Myslíme, že nejzářivější budoucnost mají podniky zaměřené na export. Pokud dokážou konkurovat na zahraničních trzích, dokážou určitě také konkurovat v Česku. A je zde skutečně množství takových podniků, například v informačních technologiích.

EURO: Česká spořitelna v minulosti úvěrovala mnoho velkých podniků. Řada těchto úvěrů však skončila v České konsolidační agentuře. Hodláte financovat velké korporace?
STACK: I tyto společnosti jsou pro nás důležité. Když nějaký velký podnik je považován za skvělého klienta, Komerční banka, ČSOB, Citibank a další klepou na jeho dveře. Všichni bankéři se snaží chytit takové klienty.

EURO: Bydlím v Podolí a jedna z vašich poboček je pár metrů od mého bytu. Od osmé ráno pracuji a domů se vracím večer. Do spořitelny se kvůli novým otevíracím hodinám nikdy nedostanu. Komu může taková změna vyhovovat? Moje představa je, že pobočka by měla být otevřena řekněme od osmi ráno do šesti večer. Stále nevěřím telefonnímu bankovnictví. Možná že jsem konzervativní, ale co se dá dělat s lidmi, jako jsem já?
STACK: Všichni říkali: budeme schopni snížit množství našich poboček, protože lidé budou používat telefonní bankovnictví, internetové bankovnictví. Stalo se ale to, že naši zákazníci využívají všechny možnosti. Pobočky jsou pro nás nesmírně důležité a konkurenční výhodou spořitelny je, že v Česku máme na 700 obchodních míst. Nechceme zavírat pobočky. Můžete sledovat, že se přesouvají na lepší místa. Pokud jde o otevírací dobu, můžete s námi jednat 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Rozumím vašim obavám z telefonního bankovnictví, snad je překonáte.

EURO: Snad ano, ale tato pobočka spořitelny je jediná banka v širokém okolí a skoro nikdy není otevřená.
STACK: Snažíme se tomu porozumět, ale nemůžeme uspokojit každého. Máme ale projekt, ve kterém dostanete osobního bankéře. Domluvíte si s ním schůzku, přijde třeba v osm hodin ráno a uspokojí vaše potřeby.

EURO: Jak jsou placeni zaměstnanci spořitelny?
STACK: Moje filozofie je: více školení a lepší platy. V roce 2001 jsme měli 72 tisíc hodin školení pro zaměstnance. Letos budeme mít podobný rozsah. Naši lidé jsou ale vzhledem k platům bankovních zaměstnanců v Česku stále placeni podprůměrně, takže potřebujeme pokračovat ve zvyšování mezd. V roce 2001 jsme měli desetiprocentní zvýšení mezd, o dalších deset procent se mzdy zvýšily v roce 2002. Příští rok chceme platy zvýšit znovu o deset procent.

EURO: Co si obecně myslíte o českých bankéřích?
STACK: Z toho, co jsem viděl v posledních letech, soudím, že jsou pracovití a inteligentní. Mohou konkurovat bankéřům, které znám z USA, ale příliš se vyhýbají riziku. Jsou mnohem méně ochotni vzít na sebe riziko, a to nejen při schvalování půjček, ale také z hlediska řízení a marketingu. Myslím, že v České spořitelně - ale i v jiných bankách - je to odraz špatných úvěrů z období mezi lety 1995 až 2000. Tyto půjčky však byly poskytnuty bankami, které vlastnil stát. Když jste udělal chybu v minulosti, dostal jste se jako manažer do vážných potíží. Snažíme se vytvořit prostřední, v němž se lidé budou méně bát rizika. Mohou udělat chybu a život půjde dál.

EURO: Máte pověst bankéře, který nechává svým podřízeným mnoho pravomocí a jenž o obchodech příliš nerozhoduje. Mezi českými bankéři se povídá, že spíše připravujete spořitelnu pro příštího strategického vlastníka Erste, který má přijít z USA. STACK: Erste vehementně prohlásila, že chce zůstat samostatná, a já nejsem trojským koněm nikoho. Na těchto spekulacích není ani zbla pravdy. Co se týče první části otázky, vlastně si přeji, abych mohl řídit tímto způsobem. Se spolupracovníky se setkávám každou středu ráno, abychom prošli návrhy na poskytnutí úvěrů. Máme úvěrové složky a mé jméno na nich figuruje přesně tam, aby bylo možné určit, zda bude půjčka schválená, nebo ne. Vidím svoji roli jako učitele a vzdělávacího pracovníka, ale také jsem plně přesvědčen, že musím působit na většině instancí, abych postrčil své kolegy. Abych je přiměl k pohybu vpřed, protože - jak už jsem řekl - nejsou příliš ochotní přijímat riziko.

EURO: Ve spořitelně máte pětiletý kontrakt. Co si myslíte o manažerech, kteří mohou být vašimi následovníky? Máte svého oblíbence?
STACK: Všichni moji kolegové v představenstvu jsou schopni mě následovat. A myslím si, že když půjdeme o jednu úroveň řízení níž, najdeme tam také některé skutečně velice dobré odborníky. Doufejme, že ze skupiny současného představenstva a z úrovně, která je hned pod ním, vystoupí lidé, kteří budou v průběhu příštích dvou let schopni převzít mé místo a snad také další pozice v rámci Erste Bank Group, která dnes operuje v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku a v Rakousku. Máme chytrý, talentovaný a mladý tým manažerů, kteří se nyní musí osvědčit. Z této skupiny sedmi až desíti lidí dva až tři postoupí. Ti budou úspěšní při převzetí mého místa a také při získávání míst v jiných částech Erste Bank Group.

EURO: Proč se vrátil Petr Hlaváček do představenstva? Znamená to, že si již zasloužil důvěru Erste a vydržel po nějakou dobu čekat - na rozdíl od Romana Mentlíka, který raději odešel?
STACK: Velice jsme litovali odchodu Romana do eBanky, ale myslím, že tam dělá dobrou práci. Petr se zapsal při našem úsilí transformace banky. Byli jsme dosud velmi úspěšní a chtěli jsme ho ocenit tím, že jsme mu dali místo v představenstvu. Existuje mnoho plánů na úrovni Erste, které se týkají IT a vývoje produktů. Chtěli jsme, aby jedna osoba měla nad tím dohled. Petr je na to skvělý. Odpovídá za všechny projektové týmy, kterých – když jsme je naposledy počítali – bylo šedesát.

EURO: Kolik jste zaplatili za nové logo spořitelny?
STACK: Několik set milionů korun.

BRAND24

EURO: Spořitelna sponzoruje politické strany. Rozhodlo se o tom ve vídeňské centrále, nebo v Praze?
STACK: V Praze.

EURO: Hovoří se o tom, že banka chce postavit novou centrálu v Praze 4.
STACK: Neplánujeme nic takového. Uvažujeme – nejsme ještě zdaleka blízko rozhodnutí — o možné výstavbě nového IT centra, protože když se podíváme na současnou situaci v Bubenské ulici v Praze, máme obavy kvůli stáří budovy. Spořitelna má dnes příliš mnoho nemovitostí a snažíme se prodat jejich část, která se nehodí pro bankovnictví. Jack STACK (56) se narodil v jižním Bronxu v rodině irských přistěhovalců. Vyzkoušel řadu zaměstnání práce pro magistrát. V roce …… se krátce angažoval v neúspěšné prezidentské volební kampani…….. Nakonec skončil v bankovnictví. Vystudoval matematiku a ekonomiku na Ioana College (titul BA) a Harvard Graduate School of Business Administration se specializací na finance a management (titul MBA).
V letech 1980 až 1995 působil v Chemical Bank, poté odešel do
Chase Bank, ve které začal působil nejprve v pozici viceprezidenta pro oblast přímých finančních služeb, v letech 1998 a 1999 zastával funkci viceprezidenta odpovědného za marketing a klientské poradenství.
Od května 2000 je předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny.
Je ženatý, má čtyřiadvacetiletou dceru. Hraje tenis, rád běhá, lyžuje a k jeho zálibám patří i turistika po Praze a jejím okolí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).