Menu Zavřít

Ubrat a přidat

1. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Stát chystá změny v motivačním programu pro manažery firmy

Generální ředitel ČEZ Martin Roman se vzdává 250 tisíc ze 750 tisíc svých akcií firmy, na které má dle bonusového opčního programu nárok. Obdobně reagují i další topmanažeři podniku. Tisíce cenných papírů budou převedeny do nového opčního programu, který začal platit i pro nižší vedení firmy. Zatím fikce, v brzké době možná realita. Stát jako většinový vlastník elektrárenské firmy totiž chystá další změnu v pravidlech opčního programu. Druhou zásadní v posledních třech letech. Změna by měla nově počítat i s odměňováním manažerů, kteří jsou na takzvané úrovni N-1. Tedy těch, kteří jsou těsně pod představenstvem a řídicím výborem podniku. Jedna z navrhovaných variant počítá i s tím, že by „ubrala“ třetinu cenných papírů z opčního programu jedenácti vrcholovým manažerům firmy.

Třetinu odebrat

„Ano, změna opčního programu v ČEZ se připravuje. Projednávala se již i v dozorčí radě firmy. Nová pravidla by měla být připravena ke schválení na květnové valné hromadě společnosti,“ potvrdil týdeníku EURO náměstek ministra průmyslu a obchodu a člen dozorčí rady firmy Tomáš Hüner. Jak bude opční program změněn, však nechtěl sdělit. „Variant, které připadají v úvahu, je několik, nechci předbíhat,“ vysvětlil. Jisté je proto zatím pouze to, že na akciové odměny nově dosáhnou i nižší manažeři. „Přispívají ke zvyšování hodnoty společnosti,“ vysvětlil postoj státu Hüner. Z informací týdeníku EURO však vyplývá, že největší šance na schválení mají tři zatím pracovní varianty. Ta první zřejmě příliš nepotěší současné vedení firmy, pro které platí opční program z roku 2006. Jak již bylo řečeno, počítá totiž s tím, že těmto manažerům bude jejich počet akcií, na který mají nárok, snížen o třetinu. Takto ušetřené akcie pak budou využity na odměny pro služebně níže postavené manažery. Tato varianta však může být poněkud problematická. Manažeři zapojení do opčního programu totiž mají přesná pravidla, a tedy i počet cenných papírů, které mohou koupit, zakotvena v platných smlouvách. Jak chce stát takové změny prosadit? „Stát jako většinový vlastník firmy jim doporučí udělat dobré gesto dovnitř společnosti a části akcií se vzdát. Jako ocenění pro nižší manažery, kteří na opční program dosud neměli nárok,“ tvrdí dobře informovaný zdroj. A dodává, že argumentace státu může být podložena případnou hrozbou odvolání z manažerské pozice. „Místa v ČEZ jsou velmi lukrativní, určitě se najde dost jiných zájemců,“ reagoval na dotaz, jak bude stát postupovat v případě, že manažeři na tuto variantu nebudou chtít přistoupit. Druhá varianta počítá s tím, že by firma vyčlenila na nově připravovaný opční program zhruba jedno procento svých cenných papírů z deseti procent akcií, které před časem sama vykupovala na burzovním trhu. „Další možností je, že tyto varianty budou kombinovány. Tedy, že se o část akcií zmenší platný opční program současným manažerům a zbytek potřebných cenných papírů se doplní z vykoupených,“ dodal dobře informovaný zdroj. Navrhované změny se týkají zhruba čtyř až pěti manažerů firmy, kteří nyní na opční program nemají nárok. Nová změna by měla začít platit po valné hromadě firmy, která je naplánovaná na 21. května. Možnost, že by některá z uvedených variant nebyla schválena, označily zdroje týdeníku EURO za nepravděpodobné.

Omezení

Opční program ČEZ vzbuzuje již několik let velké vášně. Především jeho štědřejší varianta, která platila v letech 2001 až 2005. Ta umožnila získat cenné papíry firmy každému z managementu a dozorčí rady firmy. Za cenu, která odpovídala šestiměsíčnímu průměru na burze v den, kdy dotyčná osoba nastoupila do funkce. Zisk nebyl nijak omezen. Dotyčný manažer mohl opční program využít nejpozději do tří měsíců po skončení funkčního období. Zároveň nebyla nijak omezena doba, po kterou by měl cenné papíry cenné papíry ve svém vlastnictví držet. Rovněž nemusel zveřejnit, na jak velký počet akcií má právo a za jakou cenu je od elektrárenské společnosti nakoupil. Po strmém růstu cen akcií, který zajistil manažerům firmy, mezi nimiž bylo i několik státních úředníků, výdělek v řádech milionů korun, stát v roce 2006 bonusový program pro manažery upravil. Současná platná verze umožňuje akcie získat jen představenstvu a řídicímu výboru firmy. A to za cenu, která odpovídá měsíčnímu průměru před dnem nástupu do funkce. Členové představenstva a řídicího výboru navíc mohou požádat o akcie ve třech následných krocích. V prvním o třetinu cenných papírů po roce od nástupu do funkce. O další třetinu po dvou letech a o zbytek teprve, když si ve firmě „odslouží“ tři roky. Hrubý zisk za jednu akcii je navíc omezen maximálně na dvojnásobek růstu ceny akcií. O převedení cenných papírů mohou manažeři žádat nejdéle po uplynutí jednoho roku od skončení svého funkčního období. Navíc po dobu výkonu funkce jsou nuceni držet na svých účtech minimálně desetinu cenných papírů, které z opčního programu získali.

BRAND24

BOX1
Odloženo
O opční program elektrárenské firmy ČEZ se před časem zajímala i protikorupční policie. Prověřovala úředníky a vedení Fondu národního majetku kvůli tomu, že od firmy přijali opční akciový program a životní pojistky, z nichž měli mnohamilionové výnosy. Vyšetřované osoby měly údajně i manipulovat s kurzem akcií ČEZ. Městské státní zastupitelství v Praze obvinění loni v únoru zrušilo a vše vrátilo protikorupční polici k dalšímu prošetření. Ta letos případ opčního programu odložila. Mezi vyšetřovanými osobami byli mimo jinými současný předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina, bývalí náměstci ministra financí Tomáš Potměšil, Zdeněk Hrubý a Pavel Šafařík a bývalý šéf Fondu národního majetku Jan Juchelka.

Souvislosti Šéf ČEZ Martin Roman za první funkční období získal v opčním programu 750 tisíc akcií firmy.
Sto dvacet tisíc akcií prodal před několika týdny za 142,92 milionu korun.
Získal nárok na dalších 750 tisíc akcií ČEZ díky opětovnému jmenování do čele firmy na další čtyři roky, počínaje letošním únorem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).