Menu Zavřít

Uber zrychluje. Překonal už dvě miliardy jízd

20. 7. 2016
Autor: Mark Warner, Flickr.com; CC BY 2.0

Již dvou miliard jízd dosáhla celosvětově alternativní taxislužba Uber. Zatímco na první miliardu se společnost „nadřela“ pět let, druhá miliarda padla za půl roku. Firmě se daří růst stále rychleji navzdory řadě překážek.

O prolomení hranice informoval na svém facebookovém profilu šéf Uberu Travis Kalanick. Mělo k němu dojít 18. června přesně v 5:16,48. Kalanickovi pogratuloval také šéf Facebooku Mark Zuckerberg: „Gratuluji. Takový úžasný milník.“

Není ovšem zcela jasné, kdo si dvoumiliardovou jízdu objednal, ani v které zemi přesně proběhla. V daný čas totiž začalo dohromady 147 různých jízd v 16 zemích na pěti kontinentech. Nejdelší z nich, trvala přes hodinu, se uskutečnila v indonéské Jakartě. Nejkratší tříminutová jízda se udála v čínském městě Čchang-ša.

Milník jedné miliardy jízd překonal Uber loni v prosinci po pěti letech provozu. Prolomení třetí miliardy se podle časopisu Forbes očekává pravděpodobně ještě do konce tohoto roku. Společnost tak ukazuje, že neustále roste, byť musí v řadě zemí překonávat různé komplikace od žalob po nepřízeň konkurence či úřadů.

BRAND24

Minulý týden Uber oznámil, že 24. července odejde z Maďarska. Přinutila ho k tomu vládní legislativa premiéra Viktora Orbána, který vyslyšel protesty maďarských taxikářů. Uber čelí po celém světě desítkám žalob různého druhu, například V New Yorku kvůli porušení antimonopolních pravidel.

Evropská unie na začátku června varovala před přehnanými restrikcemi vůči takzvané sdílené ekonomice. Tedy kromě Uberu i například vůči Airbnb. Na sjednocení pravidel nyní spolupracují starostové velkých světových metropolí.


Čtěte více o Uberu:

Starostové si společně posvítí na Uber a Airbnb

Voláte záchranku? Možná pro vás přijede Uber

Uber začne bodovat řidiče a dávat jim „vysvědčení“

Ilustrační foto (Autor: Ryan, CC BY-NC-ND 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).