Menu Zavřít

U nás se nepapíruje

14. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Karel Janeček

Česká společnost RSJ Invest, ve které jsou hlavními postavami sourozenci Janečkovi, patří k nejvýznamnějším hráčům na londýnské derivátové burze Euronext.liffe. Převážnou část jejího byznysu tvoří automatizované obchodování prostřednictvím matematických modelů a vlastních počítačových programů. RSJ Invest obchoduje kontrakty futures, v současnosti zejména futures na úrokové míry. Po Londýnu, kde již je s náskokem největším obchodníkem, se firma chystá zahájit obchodování také ve Spojených státech. „Začínáme obchodovat v Chicagu, malé množství obchodů uskutečňujeme v Singapuru a Austrálii. V dalších krocích půjdeme i na další burzy. Do tří let bychom se mohli stát největším derivátovým obchodníkem na světě,“ řekl týdeníku EURO člen představenstva RSJ Invest Karel Janeček (34), který je ve firmě zodpovědný za analytické oddělení a manažerem rizik. „Když jsem před čtyřmi lety tvrdil, že do dvou let budeme členové burzy, bylo to v té době také neuvěřitelné,“ obhajuje své vize.

EURO: Kdy vás napadlo dát se na dráhu obchodníka s cennými papíry? JANEČEK: Začátek se váže ke kuponové privatizaci, v té době jsem studoval „matfyz“ a zajímalo mě, co to je kapitálový trh a jak se obchodují akcie. Samozřejmě jsem měl naivní představu, že se dá levně koupit a draze prodat. V té době můj otec podnikal v Plzni. Existovala skupina RSJ, do které patřily různé leasingové společnosti. Jedno „eseróčko“ se k ničemu nepoužívalo, napadlo mě, že bych ho mohl využít a požádal jsem o licenci obchodníka s CP.

EURO: Teď obchodujete s finančními deriváty, jak jste k nim došli? JANEČEK: O derivátovou licenci jsme požádali v roce 2000, tehdy se mi podařilo vytvořit spekulativní systém na úrokové sazby. V témže roce jsme začali obchodovat první derivátové kontrakty - futures - na světě.

EURO: Matematické modely, na kterých je váš byznys dnes z velké části postaven, jste začali používat až při obchodování s deriváty? JANEČEK: Spekulativní systém používaný na začátku byl založený na určité ekonomické úvaze, u které se aplikoval matematický přístup, ale pokročilé matematické modely pro odhad střední hodnoty, řízení rizika a další jsme začali vytvářet až poté.

EURO: Umožňujete nakupovat deriváty i svým klientům? JANEČEK: Nejsme tradiční brokerská firma. I řadový investor si může otevřít účet na ostrově Man, jako jsme to udělali my, základní požadovaná investice není tak velká. Sázku na to, jaký bude tříměsíční úrok na euro, který se počítá z hodnoty půjčky milion eur, může uzavřít i malý investor. Otázka je, proč by to dělal. Může si otevřít derivátový účet a začít spekulovat, ale bude platit opravdu velké poplatky. Navíc je naivní si myslet, že lze odhadnout, co se stane s úroky nebo s měnou, případně ekonomikou. Takový klient samozřejmě může mít štěstí, ale systematicky se to nikomu nemůže podařit, protože trh je poměrně efektivní.

EURO: RSJ Invest je uzavřená vůči veřejnosti. Proč? JANEČEK: My jsme dosud klienty cíleně nehledali, ale s postupným růstem objemu aktiv skupiny a jejich diverzifikace do instrumentů kapitálového trhu jsme nyní schopni přijít s velmi konkurenční nabídkou také pro kvalifikované investory. Součástí finanční skupiny RSJ Invest jsou hedgeové fondy Powerfunds

EURO: Podílíte se čtyřmi procenty na objemu obchodů londýnské derivátové burzy. Naslouchají její představitelé vašim názorům? JANEČEK: Uvidíme. Burza se bojí velké závislosti na velkých obchodnících. Teď se tam obchoduje proporcionálně, kdo má pětkrát větší kótaci, dostává pětkrát větší objem z nového obchodu. Burza chce tento systém změnit tak, aby velcí hráči dostávali menší podíl obchodu. Bohužel ale navrhla nový algoritmus, který je logicky nekonzistentní. Vedli jsme s burzou dlouhá jednání, měli jsme přednášku přímo na místě. Připravili jsme pro ně matematický důkaz, že tento algoritmus není vhodný, a uvidíme, jestli jsme je dokázali přesvědčit.

BRAND24

EURO: Jak si ochraňujete know-how? JANEČEK: Nejde ho uložit do trezoru, většina know-how je v hlavách našich analytiků.

EURO: Jak analytiky a vývojáře motivujete, aby z firmy neodcházeli? JANEČEK: Zatím nikdo z klíčových lidí neodešel a věřím, že neodejde. Práce u nás je jak pro analytiky, tak pro vývojáře a programátory atraktivní. Dostávají okamžitou vazbu mezi složitou teorií a praxí. Navrhnou nový model, nebo vylepší ten dosavadní, změna se bez zbytečných odkladů uskuteční, udělá se nový release, model se spustí a hned je vidět, jak to funguje. Navíc u nás lidé dělají opravdu jenom to, co je potřeba. Neexistuje, že by někdo dělal něco, co by nebylo důležité. Nemusí řešit papírování, formality. To je motivující. Dokážeme fungovat na operativní, kamarádské bázi. Zatím to ještě jde, ale je otázka, jak to budeme řešit při dalším růstu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).