Menu Zavřít

Tykač protestuje proti spojení J&T a Opatovic

3. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Skupina Czech Coal finančníka Pavla Tykače protestuje proti navrhovanému spojení skupiny J&T a společnosti International Power Opatovice (IPO). Námitky podala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Autor: Czech Coal

BRAND24

Finanční skupina J&T získala IPO začátkem července. Zároveň by podle dohody měl připadnout podíl v Pražské teplárenské společnosti ČEZ. Podle Czech Coal toto spojení ohrožuje existenci konkurence na domácím i evropském trhu, stejně jako zájmy spotřebitelů. „Nelze už dále přehlížet rozmach oligopolní moci na českém energetickém trhu, která má navíc v zádech stát jako většinového vlastníka dominantní společnosti ČEZ,“ domnívá se předseda představenstva Czech Coal Petr Pudil. Czech Coal vlastní z 51 procent Pudil a Vasil Bobela. Zbytek ovládá Tykač.

J&T s tím nesouhlasí a tvrdí, že Czech Coal má na domácím trhu s uhlím dominantní postavení, které prý soustavně zneužívá. „Je zjevné, že současné aktivity Czech Coal jsou vyvolány frustrací z toho, že se skupině Czech Coal nedaří uskutečnit agresivní plán dalšího dramatického zdražování hnědého uhlí v České republice,“ reaguje partner J&T Daniel Křetínský.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).