Menu Zavřít

Tykač chce koupit OKD, spojil se s odboráři

23. 5. 2016
Autor: Euro Petr Berger

Finančník Pavel Tykač nabídl, že odkoupí černouhelnou společnost OKD. Po dnešním jednání o situaci ve firmě to řekl ministr průmyslu Jan Mládek. Horničtí odboráři doplnili, že Tykač je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří ještě oni a podnikatel René Holeček. Skupina má kromě koupě zájem i o pohledávky současných majitelů firmy.

Roman Pařík, mluvčí skupiny Ad Hoc Group (AHG), která od února vlastní majitele OKD, společnost New World Resources (NWR), nabídku odmítl komentovat.

„Našim společným zájmem je podílet se na přípravě restrukturalizačního plánu s cílem zajistit co možná nejplynulejší fungování OKD, zajištění maximální možné zaměstnanosti a vytvoření podmínek pro další existenci OKD v řádu roků,“ uvedl dnes předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

Tykač, který ovládá skupinu Czech Coal Group, která těží hnědé uhlí v severních Čechách, uvedl, že nejde zdaleka jen o peníze, ale o zachování celého oboru. „Kdybych nebyl přesvědčen o tom, že minimálně část OKD může existovat, tak bych nabídku odborů účastnit se na tomto projektu s díky odmítl,“ uvedl. Také Tykačův mluvčí Jan Chudomel později uvedl, že iniciativa vzešla od odborů.

Podle Sábela skupina navíc nežádá státní garance. „Je jasné, že pan Tykač nebude dávat stamiliony či miliardy korun skupině AHG, protože OKD má zhruba minus deset miliard korun. Jen 9,6 miliardy by stála technická likvidace včetně škod a sociálních nákladů,“ uvedl Sábel. Jinou možností je, že by do OKD vstoupil stát, dodal.

Přečtěte si, jaké si manažeři NWR vypláceli odměny:

Ztráta? Nevadí, manažeři NWR si vypláceli miliony

Zdeněk Bakala

Jiné varianty řešení OKD podle něj z hlediska odborů ve hře nejsou, protože další zájemci mají zájem o odkup OKD pouze v rámci konkurzu. „My se konkurzu bojíme, protože je to rozprodej majetku, a pak je otázka, co by odkoupili, jestli by třeba neodkoupili jen jeden důl a zbytek by zůstalo na státu,“ uvedl. Tykač podle něj má podporu odborů i díky tomu, že těží na Mostecku. „Snaha, aby ovládl vedle hnědého uhlí i černé uhlí je dobrým motivem,“ dodal.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že důvodem pro vytvoření skupiny byla potřeba zachovat provoz OKD, pracovní místa pro zaměstnance a mzdy. „Každé řešení, které toto umožní, je dobré. My jsme jednali s mnoha skupinami, jednali jsme s panem Otavou, s panem Pauknerem, s panem Krúpou. Kdo odkoupí akcie a většinu pohledávek a stane se většinou ve věřitelském výboru, je to podstatné. Úplně stejnou věc může učinit stát a bude to pod plnou kontrolou státu. Takže teď je otázkou, jak se zachová stát,“ řekl Pytlík.

Analytik Petr Hlinomaz upozornil na to, že mohou sice vznikat různá řešení a nabídky k řešení situace OKD, ta je ale v režimu insolvence. „Jakékoliv řešení musí být patrně do tohoto režimu zakomponováno, aby se stalo součástí řešení insolvence zakotveného v budoucím soudním rozhodnutí,“ prohlásil.

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Zájemci o OKD:

Pavol Krúpa (Arca Capital)  Pavol Krúpa v Euro TV
Slovenský miliardář, který je dlouhodobě kritikem situace v OKD, předložil nabídku na koupi OKD prostřednictvím své skupiny Arca Capital 13. dubna. Krúpova společnost tehdy uvedla, že drží 3,44 procenta akcií v New World Resources (NWR), mateřské firmě OKD, a navíc disponuje dalším objemem akcií v rámci spřízněných firem. Přesný počet těchto akcií s odkazem na strategické důvody neuvedl.
Krúpa sice neřekl, kolik je jeho firma ochotna za OKD zaplatit, řekl ale, že je schopna OKD provozovat pět až sedm let, aniž bude „dojit“ stát. Později vyzval skupinu AHG, aby ho zvolila do dozorčí rady OKD a nabídl, že se Arca Capital zapojí do restrukturalizace OKD. Skupina Ad Hoc Group (AHG; od letošního února většinový vlastník NWR) v reakci oznámila, že OKD neprodá, dokud ji nestabilizuje ve spolupráci s vládou.
Čtyřiačtyřicetiletý Krúpa má pověst tvrdého obchodníka. Společnost Arca Capital založil na Slovensku v roce 2003, v ČR na sebe poprvé výrazně upozornil o čtyři roky později, když jeho firma Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse akcie firmy Moravia Energo. Díky obchodu s třetinovým podílem v obchodníkovi s energií (který později zkrachoval) tehdy Gross vydělal podle médií během několika měsíců 80 milionů korun.
Ve stejném roce Krúpa koupil společnost Marila Balírny od uprchlých podnikatelů Tomáše Pitra a Jiřího Syrovátky. Většinu firmy Arca později prodala, dodnes drží jen Ondrášovku. Krúpa, kterého média někdy označují za „nájezdníka“, jenž se snaží využít slabin firem, které se ocitnou v problémech, se kolem OKD angažoval už loni, kdy ostře vystupoval i proti převodu hornických bytů.
Petr Paukner a Petr Otava (Carbounion Bohemia a Metalimex) Petr Paukner
Oba velcí obchodníci s uhlím projevili zájem o část OKD začátkem března. Deník Mladá fronta Dnes 12. března napsal, že připravují plán, jak zachovat provoz černouhelné firmy, který předloží vládě. Návrh řešení, které by umožnilo další provoz OKD, chtěli podle Otavy předložit během několika týdnů. „Vláda musí jasně říct, že OKD vezme do vlastních rukou. Pak jsme ochotni spolupracovat,“ řekl deníku Paukner. Později nevyloučil možnou spolupráci s Krúpou.
Paukner 11. dubna oznámil, že s Otavou a podnikatelem Martinem Ulčákem nabízí státu, že budou OKD provozovat. Podmínili to ale tím, že firma projde insolvencí a zbaví se tak nevýhodných závazků. „Domníváme se, že provozně může OKD fungovat ještě minimálně pět let, pokud nebude mít takzvané dluhy minulosti,“ řekl Paukner. Podle Lidových novin podnikatelé nabídli OKD provozní půjčku až dvě miliardy korun, peníze ale chtěli poskytnout prostřednictvím státní firmy, například Diama, což se nelíbí ministru financí Andreji Babišovi (ANO).
Šedesátiletý Paukner je vlastníkem společnosti Carbounion Bohemia, která obchoduje s českým hnědým uhlím a prodává také ruské, australské a polské černé uhlí. Od roku 2000 Carbounion Bohemia obchoduje i s elektrickou energií, v této oblasti se vypracovala mezi nejvýznamnější hráče na českém a slovenském trhu a obchod s elektrickou energií je druhým nejvýznamnějším pilířem činnosti firmy. O Pauknerovi se v tisku píše jako o miliardářovi. K jeho velkým koníčkům patří fotbal, mimo jiné je vlastníkem prvoligové Dukly Praha.
Dvaačtyřicetiletý Petr Otava je synem stejnojmenného někdejšího spolumajitele OKD, který zemřel loni v červnu. Začínal v otcově skupině jako obchodník s palivy, později i on pracoval v OKD, odešel v červenci 2011 a od té doby působí opět v Metalimexu. Dvaapadesátiletý Ulčák, mimo jiné poslední šéf svazáků, je považován za vlivného lobbistu. Působil při řadě privatizací (doly, banky), později se zaměřil zejména na energetiku. Podílel se na vybudování obchodníka s tabákovými výrobky Geco, angažoval se i kolem Sazky.
Pavel Tykač (skupina Czech Coal) Miliardář Pavel Tykač
O Tykačově nabídce na odkoupení černouhelné společnosti OKD dnes informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Horničtí odboráři doplnili, že Tykač je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří oni a podnikatel René Holeček. Skupina má vedle koupě OKD zájem o pohledávky současných majitelů firmy. Tykač, který ovládá skupinu Czech Coal Group, která těží hnědé uhlí v severních Čechách, uvedl, že nejde jen o peníze, ale o zachování celého oboru.
Pavel Tykač patří k nejbohatším Čechům. Jeho současné působení v byznysu ale stále provázejí reminiscence na divoká 90. léta. Rodák z Čelákovic, jehož majetek se dnes odhaduje na desítky miliard korun, byl v té době hlavní postavou dravé finanční skupiny Motoinvest. Tykačovo jméno se objevilo i v souvislosti s vytunelováním CS fondů, jeho stíhání sice žalobci zastavili, ale soudy kauzu znovu otevřely. Teprve loni v prosinci Vrchní státní zastupitelství v Praze Tykačovo stíhání zastavilo, protože chyběly důkazy o jeho vině.
Řadu let se Tykač držel stranou pozornosti, na scéně se znovu objevil v roce 2006, když získal 40 procent Mostecké uhelné (MUS; nyní Czech Coal); těžební firmu zcela ovládl v roce 2011. Za celý Czech Coal Tykač zaplatil zhruba 19 miliard korun. Podnikatel kromě toho investuje do nemovitostí a letos v květnu ovládl společnost Severní energetická, která byla až do srpna 2013 jako Litvínovská uhelná součástí Tykačovy skupiny Czech Coal.
Devětačtyřicetiletý René Holeček ovládá Českou zbrojovku Uherský Brod, podíl má také v řadě dalších firem, angažuje se například i kolem golfu. Drží též dvacetiprocentní podíl ve společnosti Advanced World Transport. Bývalý podnik OKD Doprava v minulosti většinově vlastnil Zdeněk Bakala, od něj loni koupil 80 procent akcií polský nákladní železniční přepravce PKP Cargo za 103 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun).

O situaci v OKD dále čtěte:

OKD škemrá o peníze u českých miliardářů

BRAND24

Šéf NWR a tři další ředitelé nabídli rezignaci

Na květnové výplaty OKD má, o červnových nemluví

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).