Menu Zavřít

Tyhle prachy smrdí

8. 4. 2014
Autor: Euro E15

Byly doby, kdy skandál s financováním dokázal ODS rozložit. Dnes už v podstatě není co rozkládat a potíže s milionem od dvaadvacetileté kadeřnice na mateřské vyřešili občanští demokraté tím, že je vrátí. Nikdo žádnou revoluci ve straně nevyvolal, do mrtvol se přece nekope. Přesto musí ODS ten vrácený milion mrzet. Stačí se podívat na stranické finance.

Miliony v trapu

Nebyla by to ODS, kdyby s trochou geneticky vrozené pýchy neprohlašovala, že peníze vrací s ohledem na onu mladou dámu a mediální tlak na ní, místo toho, aby férově přiznala, že tyhle prachy smrdí. Ale i tak je to úspěch a posun k lepšímu.

Finančně je to ale mínus, který zamrzí. ODS podle své finanční zprávy vloni hospodařila se ztrátou 14,5 milionu korun, předloni dokonce se schodkem 43 milionů korun. Kvůli potížím čeká stranu stěhování z moderní budovy na pražském Pankráci do levnějších prostor. Už před čtyřmi lety přitom musela prodat své sídlo na Jánském vršku v historickém centru Prahy za 139 milionů.

Daň za pýchu

A nebude lépe. ODS zužuje svůj stranický sekretariát a šetří, kde se dá. Po volebním neúspěchu totiž vyschl i pravidelný zdroj státních peněz za hlasy získané ve volbách. Podle letošních čísel partaj dostala od státu během loňského roku 84,5 milionu korun, což je dost velký skok oproti 119 milionům z roku 2012. A třeba na rok 2008, kdy do strany přiteklo skoro 200 milionů, mohou občanští demokraté jen vzpomínat. Ten finanční pád je vlastně daní za aroganci. ODS teď bude muset spoléhat na dary sponzorů. A také na to, že sponzoři budou důvěryhodní, a že pak nebude muset peníze vracet.

Rychlý prachy

Bude mimochodem zajímavé sledovat, co kadeřnice s tím vráceným milionem udělá. Jen blázen si může myslet, že patřil opravdu jí. V lepším případě ho jen předá manželovi, který podniká, a mohl být tím pravým sponzorem (pak je zvláštní, proč se tak hloupě maskoval). V horším případě bude ona dívčina doma trnout, kdy si pro peníze přijdou ti tajemní sponzoři, jimž dělala jen prostředníka a možná je ani sama nezná. A hlavně to pokušení nesmět si na ten milion sáhnout, když jsem na mateřské a peníze by se hodily…. Je to příběh jako z levné edice z výlohy trafiky. Stejně jako osud ODS.


Další články autora najdete zde:

Velká malá domů

Kalouskův budík

BRAND24

Pošťačky zvítězily

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).