Menu Zavřít

Týdeník EURO v roce 2010

30. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Média

Dámy a pánové, Vy i my jsme víceméně připraveni na vzrušujících (slabší povahy nahradí slovem stresujících) dvanáct měsíců. Naše pozice vynikne názorně, pohlédneme-li nikoli o dvacet let, jak jsme to dělali v minulých týdnech, nýbrž jen o deset let zpět. Tehdy Zemanovi socialisté s opoziční smlouvou v kapse dokončovali očistu českých bank a lákali zahraniční investory, zatínajíce státní sekyru do podvědomí občanů, až se z ní stal psychologický standard. Na odborné úrovni se diskutovalo o reformách penzijního a zdravotního systému. Ve vyspělém světě zuřila nebývalá prosperita, jejímiž základy neotřásly ani asijská krize nebo 11. září. Český hokejový fanoušek se už třetím rokem opájel svým Naganem.
Uplynulo deset let. Odborníci i diletanti diskutují o tom, zda letošní křivka hospodářského vývoje nabude tvaru písmene V či W. Deficit veřejných rozpočtů však u nás doma signalizuje spíše cosi o písmenu L, nebo dokonce písmene Z naležato. Politici, kteří na krizi reagovali zkrátka a dobře zvýšením daní, jsou nachystáni k bezskrupulózní bitvě o nové mandáty a jejich působení se již zjevně ocitlo v rozporu se zájmy podnikatelské sféry i činorodé části obyvatel naší země. O reformách se diskutuje dál – tedy na odborné úrovni.
Týdeník EURO pro tento určitě klíčový rok v české polistopadové historii přináší několik novinek.
Přízrak státního brankrotu a nejistota na světových trzích nás přesvědčila o nezbytnosti pravidelné makroekonomické rubriky, jejímiž autory budou specialisté-novináři i přední odborníci z byznysu. Rubriku Makroekonomika naleznete poprvé v tomto vydání na straně 16.
Vnímáme také potřebu svých čtenářek a čtenářů lépe se orientovat v tom nejpodstatnějším, co přináší odborná i populárně-vědecká literatura, především v západní Evropě a v USA. Informace o knihách a vydaných studiích neleznete v rubrice Čtenářský deník (v tomto čísle na stranách 44 až 45).
Protože hospodářská recese, poprvé v historii skutečně globální, bezpochyby dramaticky mění civilizační status quo planety, budeme pozorně sledovat informace o zásadních trendech vývoje světa, jak je indentifikují nejprestižnější světová média. Rubriku Mediální revue poprvé naleznete na straně 57.
Povšimli jste si jistě, že od prvního letošního čísla již není součástí týdeníku EURO sekce BusinessWeek. Úspěšnou desetiletou spolupráci s prestižním americkým byznys magazínem jsme ukončili ze dvou důvodů. Finanční krizí tvrdě postižené USA se stále podrobněji zabývají především svými vnitřními problémy a výzvami a tomu stále více odpovídá i obsah týdeníku. Detailní rozbory nových amerických zákonů a delikátní analýzy jednotlivých rozhodnutí Obamovy administrativy vytlačují z obsahu týdeníku globální témata. Druhým, ještě podstatnějším důvodem je fakt, že týdeník EURO dnes disponuje desítkami spolupracujících expertů po celé planetě a troufáme si přinášet plnohodnotné informace a analýzy světových trendů psané exkluzivně pro nás.
Děkujeme Vám za přízeň a přejeme Vám úspěšný rok 2010.

BRAND24

P. S.
O aktuální hodnotě českého hokejového snu se dvanáct let po Naganu přesvědčíme už v únoru při olympiádě ve Vancouveru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).