Menu Zavřít

Týden v technice: nový odolný mobil, konec podpory Windows XP

13. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Samsung představuje nový mobil určený do náročných podmínek. Oblíbený BlackBerry mohou využívat i nefiremní zákazníci. Microsoft skončí podporu Windows XP, Google bude mapovat Prahu pro Street View.

Autor: Martin Siebert

Samsung představuje odolný mobilní telefon

Společnost Samsung vyrobila nový outdoorový mobil s odolnou konstrukcí. Přístroj umí bez problémů pracovat i metr pod vodou, a to celou půlhodinu. Samozřejmostí je odolnost proti pádům a prachu. Nový model Samsung Xplorer B2100 si poradí nejen s kapkami vody, ale bez problému si dá i půlhodinovou koupel, a to až v hloubce jeden metr. Problém tedy telefonu nedělá ani prudký déšť nebo velmi vlhké prostředí. Odolný přístroj má rozměry 113 x 48,9 x 17,4 milimetrů a hmotnost 102,8 gramů, na českém trhu by měl být dostupný v květnu za cenu okolo tří tisíc korun. Ocení ho zejména podnikatelé, kteří se pohybují v terénu a telefonují za náročných podmínek.

BlackBerry i pro širokou veřejnost

Pro jinou cílovou skupinu uživatelů připravila společnost Telefónica O2 novou službu BlackBerry. Služba byla doposud nabízena pouze firemnímu segmentu, nyní si ji mohou pořídit i residentní zákazníci. K užívání služby ve variantě BlackBerry Internet Service ( BIS ) jim stačí vlastnit některý z telefonů BlackBerry a aktivovat si odpovídající tarif od 299 Kč s DPH měsíčně.

Řešení pro efektivní e-mailovou komunikaci pomocí mobilních telefonů ocení zejména zájemci z řad živnostníků, drobných podnikatelů a jiných profesí, kteří intenzivně využívají moderní telekomunikační prostředky při své práci. Mohou tak mít nyní neustálý přehled nad aktuálními e-maily a neomezený přístup k internetu přímo ve svém mobilním telefonu, bez potřeby provozovat vlastní server. Služeb BlackBerry využívají hojně podnikatelé, kteří tráví hodně času na cestách. V určitém ohledu jim BlackBerry může nahradit kancelář nebo počítač s připojením k internetu.

Microsoft skončí všeobecnou podporu pro Windows XP

Microsoft zveřejnil na svých internetových stránkách dokument, podle kterého by měla být v úterý 14. dubna 2009 ukončena všeobecná podpora Windows XP Professional. Od zmiňovaného data nebudou pro tento operační systém vycházet žádné aktualizace, kromě těch, které řeší bezpečnost a funkčnost systému. Technická podpora aktualizací zabezpečení systému je garantována až do dubna roku 2014.

BRAND24

Google bude mapovat Prahu z pohledu chodce

Společnost Google zahájí na konci dubna v Praze fotografování sítě ulic a veřejných prostranství. Praha se tak stane další evropskou metropolí, které zmapuje služba s názvem Google Street View. Ta umožňuje prohlížet na internetu panoramatický pohled na danou ulici přibližně z úrovně očí. Pražskými ulicemi bude projíždět několik týdnů vůz Opel Astra s vysokou nástavbou na střeše, na které jsou umístěny panoramatické kamery. Fotografie se mají zpracovávat přes léto a služba by měla být spuštěna koncem podzimu. Podle mluvčího společnosti může kdokoli požádat o odstranění záběrů, které mu vadí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).