Menu Zavřít

Týden v politice a ekonomice

16. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Pondělí Míra nezaměstnanosti v listopadu zůstala na říjnových 9,3 procenta. Počet nezaměstnaných se pohybuje kolem 490 tisíc. Makroekonomové předvídají, že magická desetiprocentní hranice nezaměstnanosti bude prolomena v lednu. Vláda schválila prodej plzeňské Škody Holding americké investiční společnosti Appian Machinery AG.

Pondělí

Míra nezaměstnanosti v listopadu zůstala na říjnových 9,3 procenta. Počet nezaměstnaných se pohybuje kolem 490 tisíc. Makroekonomové předvídají, že magická desetiprocentní hranice nezaměstnanosti bude prolomena v lednu.

Vláda schválila prodej plzeňské Škody Holding americké investiční společnosti Appian Machinery AG. Stát prodá za 350 milionů korun Američanům veškerá aktiva skupiny Škoda Holding v hodnotě 4,5 miliardy korun.

Úterý

Představa, že od Nového roku začnou lihovarníci místo rumu vyrábět „tuzemák“, se hroutí. Likérka Trul Mikulovice, která vyrábí Tuzemák už od roku 1996, totiž nehodlá podle tisku značku svého rumu přepustit konkurenci.

„Další peníze pro vás nejsou,“ vzkázal dánský premiér předsedající Evropské unii kandidátským zemím. Češi mají podle přepočtu na obyvatele dostat od Unie nejméně peněz.

Středa

Policejní protikorupční služba začala prověřovat podezření ze zkreslování podkladů pro udělování prezidentských milostí. Blíže nespecifikovaný pachatel se měl podvodů dopouštět z korupčních důvodů.

Čtvrtek

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroen podle neoficiálních informací zřejmě nepostaví svůj závod v žatecké průmyslové zóně Triangle, ale v Polsku nebo na Slovensku.

Dvě hodiny blokovali zemědělci tři hraniční přechody, aby tak znovu upozornili na svou nespokojenost s výší dotací, které jim slibuje Evropská unie. Zemědělci jsou připraveni zintenzivnit protesty s blížícím se červnovým referendem o vstupu do EU.

Pátek

BRAND24

Nákupní cena jatečných prasat se přiblížila 26 korunám za kilogram. Chovatelům se výroba vepřového vyplatí tehdy, když se maso v živé váze zpeněží nad 32 korun.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach trvá na zřízení zaměstnaneckým penzijních fondů i přesto, že je finanční analytici a zaměstnavatelé považují v současném systému penzijního pojištění za nadbytečné. Zákon o jejich vzniku sněmovna před rokem zamítla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).